jak obliczyc obwod
darijadaria: ZAD 1. przekatne rombu maja dlugosci 32 i 24 cm.
−oblicz obwod i dlugosc wysokosci rombu
−wyznacz miare kata ostrego rombu (w przyblizeniu do 1 stopnia)
ZAD.2
Punkty A(4,−1) B(2,3) C(1,2) sa wierzcholkami trojkata. wykaz,ze trojkat jest prostokatny.
oblicz OBWOD POLE I DLUGOSCI SRODKOWYCH.
29 wrz 16:44
Janek191:
a2 = 162 + 122 = 256 + 144 = 400
a = √400 = 20
a = 20 cm
Obwód rombu
L = 4 a = 4*20 = 80
L = 80 cm
========
Pole rombu
P = 0,5 e*f = 0,5 *32*24 = 16*24 = 384
oraz
P = a*h = 20*h = 384 ⇒ h = 384 : 20 = 19,2
h = 19,2 cm
==========
P = a2*sin α ⇒ sin α = P : a2 = 384 : 400 = 0,96
α ≈ 73o
=========
29 wrz 16:53