Różne
wieloryb sam: 1.Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie ||x−3|−2|=a ma dokładnie trzy
rozwiązania.
2.Okrąg o równaniu x2 + y2 + 4x − 10y − 20 = 0 przesunięto o wektor u=[3√3 ; k] i otrzymano
okrąg styczny zewnętrznie do danego. Wyznacz wszystkie wartości k.
3.Wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja f(x)=|log2 x| −1 przyjmuje wartości
dodatnie.
nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadanka .Proszę o pomoc.
29 wrz 16:39
J: Ad1)
1) narysyuj wykres funkcji y = Ix −3I
2) przesuń go o 2 w dół
3) odbij to co pod osią OX
4) przesuwaj linijkę równolegle do osi OX ...
i popatrz kiedy ma dokładnie 3 punkty wspólne z wykresem
29 wrz 16:50
J:
Ad2)
1) znajdź środek S1 i promień okręgu
2) znajdź współrzędne srodka S2 po przesunięciu ( rzedna zalezy od k)
3) długość odcinka S1S2 musi być równa dwum promieniom
29 wrz 16:55
J: Ad3) ... podobnie do zad 1)
1) narysuj wykres y = Ilog2xI
2) przesuń o 1 w dół
3) przesuwaj linijkę ...
29 wrz 16:56