prosta ta przecina dane 2 proste równoległe (ich współczynniki przy x, y są równe)
w punktach (x,y) będących rozwiązaniem układów równań :
((**) y=mx−2m+3 i 3x+4y−7=0) v (y=mx−2m+3 i 3x+4y+8=0) ⇒
⇒ 3x+4mx−8m+12−7=0 v 3x+4mx−8m+12+8=0 ⇔
⇔ (3+4m)x=8m−5 v (3+4m)x=8m−20 ⇒
| 8m−5 | 8m−20 | |||
⇒ x= | v x= | a stąd i z (**) wyznaczasz | ||
| 3+4m | 3+4m |
| 8m−5 | 9+m | 8m−20 | 9−14m | |||||
A=( | , | v B=( | , | ), a | ||||
| 3+4m | 3+4m | 3+4m | 3+4m |
| 15 | 15m | |||
⇔ ( | )2+ ( | )2=18 ⇔ 152+152m2=18(3+4m)2 /:9 ⇔ | ||
| 3+4m | 3+4m |
ciekawe, bo szukane proste
są prostopadle, no to jeszcze dalej stąd i z (*) :
y= −7(x−2)+3 v y= 17(x−2)+3 ⇔ 7x+y−17=0 v x−7y+1=0 −
− szukane proste w postaci ogólnej uffffffffffff . ..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. chyba nie kopnąłem się bo ładna końcówka