rownania
karola: Rozwiąż równanie
Log [3+2log (1+x)]=0 dziedziny tez nie umiem wyznaczy bo dopiero mamy równania a to już
nierówność pomoże ktos
29 wrz 16:20
J:
to jest równanie..., a logarytmy już przerabialiście ?
29 wrz 16:20
pigor: ... np. tak z definicji logarytmu tu masz l
oga=n ⇒ a=10n i a>0,
a więc równanie
log[3+2log(1+x)]=0 ⇒ 3+2log(1+x)=10
0 i 1+x >0 ⇔
⇔ 2log(1+x)= 1−3 i
x >−1 ⇒ 2log(1+x)= −2 /:(−2) ⇔ log(1+x)= −1 ⇔
⇔ 1+x= 10
−1 ⇔ x= 0,1−1 ⇒
x= −0,9 − szukane
rozwiązanie, bo
x= −0,9 > −1 i 3+2log(1−0,9)= 3+2log10
−1= 3−2=1 >0 . ...
29 wrz 16:55
karola: Dzięki wielkie
29 wrz 21:43
PW: O to, to. Jeżeli w poleceniu nie jest wyraźnie powiedziane "wyznacz dziedzinę", to możemy
równanie rozwiązać tak, jakby wszystkie funkcje były poprawnie określone, a na końcu
sprawdzić, czy wyliczone liczby są rzeczywiście rozwiązaniami. Liczby spełniające równanie to
nasze rozwiązanie, a ewentualne inne − dla których równanie zmienia się w zdanie fałszywe albo
w ogóle nie ma sensu − nie są rozwiązaniami.
Jest to tak zwana metoda analizy starożytnych.
Czasem ustalenie dziedziny jest bardziej kłopotliwe niż samo rozwiązanie, i wtedy ta metoda
jest bardzo użyteczna.
29 wrz 22:17
pigor: .. , no właśnie "nie podobała mi się" ta 1−sza liczba logarytmowana,
dlatego zostawiłem ...

ją na koniec, co uzupełnił odpowiednim komentarzem
niezawodny
PW ; dziękuję nie tylko − jak sądzę − we własnym imieniu . ...
29 wrz 22:35