wyznacz przedziały monotoniczności
ola : wyznacz przedziały monotonicznosci ;
b) f(x)=−2x2+4x+1
29 wrz 16:17
J:
...znajdź współrzędną xw wierzchołka ...
dla x∊ (−∞,xw) − rosnąca, dla x∊ (xw,+∞) − malejąca
29 wrz 16:20
ola : ale rozwiązała/byś prosze o nierozumiem wiem ze to cos z delta ale nie wiem jak zacząć nawet
29 wrz 16:21
ola : to się robiło ze wyznaczało się a b c a potem liczyło się delte i potem p i q ale ja
próbowałam to robic i mi głupoty wychodza
29 wrz 16:21
J:
| | −b | | −4 | |
.... jaki cos ? , jaka Δ ? .... xw = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | −4 | |
29 wrz 16:22
ola : albo pomógł by ktoś z podaj zbiór wartości funkcji :
f(x)=3x2 −6x+3
29 wrz 16:22
ola : no oto mi chodziło co napisałes/as ale co dalej
29 wrz 16:23
Janek191:
Dzwonili w którymś kościele, ale nie wiadomo w którym
29 wrz 16:24
J:
.....potrafisz naszkicować tą parabolę ?
29 wrz 16:25
ola : no tak

pomożesz janek
29 wrz 16:25
ola : nie potrafie naszkicowac paraboli chciałąbym zebys /as mi zrobiła ten przykład
29 wrz 16:26
5-latek:

Przeciez to jest funkcja kwadratowa
Wylicz wspolrzedna y
w=q wierzcholka paraboli i podaj przedzial gdzie funkcja rosnie a gdzie
maleje
29 wrz 16:26
J:
... przeczytaj uważnie post 16:20 ..
29 wrz 16:26
Janek191:

a = − 2 − ramiona paraboli są skierowane ku dołowi, więc
w ( −
∞ ; 1) funkcja roście, a w ( 1; +
∞) funkcja maleje
Patrz tez na wykres
29 wrz 16:27
J: x
w ...
29 wrz 16:27
5-latek: To jest wykres do tej pierwszsej funkcji
29 wrz 16:29
5-latek: Alez tak x
w=p bo y
w=q to do zbioru wartosci funkcji
To jest tak latwe ze sie juz czlowiek myli
29 wrz 16:31
Janek191:

z.2
f(x) = 3 x
2 − 6 x + 3
a = 3 > 0 − ramiona paraboli są skierowane ku górze
q = f(p) = f(1) = 3*1
2 − 6*1 + 3 = 3 − 6 + 3 = 0
zatem
ZW = < q ; +
∞ ) = < 0 ; +
∞ )
========================
29 wrz 16:31
ola : ale wiem mniej wiecej jak te funkcje trzeba tylko ze my w szkole robimy tak ze np
f(x)=x2 +4x+5 −to jest przykład co w szkole robilismy
a=1
b=4
c=5
p=−4/2erazy1=4/2=−2
delta trójkacik =42−4razy1razy5=16 −20=−4
q=4/4razy1=4/4=1
p=−4/2razy1 =4/2=−2 i w (−2 ,1)
i rysowalismy wykres co umiem i umiem tez wyznaczyc monotoniczcznosc tylko gubie sie z tym
iobliczeniami i prosze aby ktos zrobił mi tak samo jak ten przykłąd bez rysowania tlyko tak
29 wrz 16:33
J:
.... widzę,że z Tobą na dłuższe popołudnie sie zanosi ...
29 wrz 16:34
ola : no bo inaczej robicie a ja inaczej i nieporozumienie
29 wrz 16:35
ola : to jak J: help me ?
29 wrz 16:37
Janek191:
f(x) = x
2 + 4 x + 5
| | −b | | − 4 | |
p = |
| = |
| = − 2 |
| | 2a | | 2*1 | |
Δ = b
2 − 4a*c = 4
2 − 4*1*5 = 16 − 20 = − 4
a = 1 > 0
więc zbiór wartości f jest równy
ZW = < q ; +
∞ ) = < 1 ; +
∞)
=======================
29 wrz 16:38
ola : no i oto mi chodziło dziękujeeeeeeeeeeeeee
29 wrz 16:39
J:
...piszesz ,że już dużo umiesz ( wykres ,monotoniczność) ....czego nie rozumiesz ?
29 wrz 16:39
ola : ale zaraz to nie ten przykłąd do zrobienia ten janek co napisałes to mam go bo w sz kole
robiłam chce zeby ktos mi zorbił tak samo ten przykłąd :−2x2+4x+1
29 wrz 16:40
ola : j; myśle sie z tą delta bo pokaze ci jak ja to robie
29 wrz 16:40
Janek191:
Zrób tak jak wyżej !
29 wrz 16:41
Janek191:
Do wyznaczania monotoniczności nie jest potrzebna Δ

, tylko p .
29 wrz 16:42
ola : −2x
2+4x+1
a=−2
b=4
c=1
delta=b
2−4ac to jest wzór do delty
i licze delte 16−4 razy (−2) rwzy 1
delta =16 − (−8)
delta=−2
licze p i q
p=−b/2a= −4/2razy (−2)=−4/2=−2
q=−delta/4a=−2/4razy (−2)=2/−8


i tu coś nie wyszło
29 wrz 16:42
Janek191:
2*( −2) = − 4 !
29 wrz 16:44
Janek191:
Δ = b2 − 4a*c = 42 − 4*(−2)*1 = 16 + 8 = 24
29 wrz 16:45
ola : które to p ?
29 wrz 16:45
ola : aha no tak czyli licze teraz p i q
29 wrz 16:48
ola : to bedzie tak ?
p=−b/2a=−4/2razy (−2)=−4/−4=1
29 wrz 16:49
ola : a q=−delta/4a=24/4razy (−2)=24/−8=−3
to tak będzie /
29 wrz 16:51
5-latek: Za duzo osob pomaga (powinien jeden ) ale tak masz wyliczyc
29 wrz 16:51
ola : i pozniej w =(1,−3)
i rysuje wykres i tyle dzięki wiedziałm w delcie sie myle zawsze cos mi braknie
29 wrz 16:52
ola : dużo pomaga dobrze ciesze sie ze znalałam ten portal przynajmiej moze mi ktos zrozumiec mat
29 wrz 16:52
ola : to sprawdzi mi ktoś czy policzyłam dobrze p i q
29 wrz 16:53
ola : pomoze ktoś ,sprawdzić czy dobrze zrobiłąm p i q ?
29 wrz 16:55
5-latek:
Masz zle wyliczone q , Zobacz jesli Δ=24 to −Δ=−24
29 wrz 16:55
ola : aha to licze jeszcze raz to q
29 wrz 16:57
ola : to będzie nie minus 3 tylko samo 3
29 wrz 16:57
Janek191:
| | − Δ | | − 24 | | 24 | |
q = |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 4 a | | 4*(−2) | | 8 | |
29 wrz 16:57
Janek191:
Naucz się pisać porządnie

Patrz ma " wpisz a otrzymasz "
29 wrz 16:58
ola : okej i teraz wiechołek to bedzie (1,3)
29 wrz 16:59
ola : okej naucze się pisać porządnie jestem dziś tu pierwszy raz takze sie ucze
29 wrz 17:01
ola : i rysujemy parabole ramiona skierowane w dół bo jest −2x
29 wrz 17:02
ola : i to jest tak od minus nie skończoności do 1 i spada od 1 do nieskończnonosci
29 wrz 17:06
ola : dobrze myśle odpisujcie chociaz 1 osoba
29 wrz 17:07
5-latek: Co to napisalas ?
czy taki ma byc zbior wartosci ? czy okreslilas monotonicznosc funkcji i tez nie do konca ?
29 wrz 17:12
kunegunda: to nie mam pisac zbioru wartosci tylko funkcja rosnie i maleje ale to raczej dobrze bo
narysowałam wykres i tak wyszło
29 wrz 17:15
ola: nie zbiór wartosci monotonicznosc
29 wrz 17:15
Janek191:
O godz. 16.26 i 16.27 podaliśmy Ci wykresy tej funkcji, to odczytaj z nich przedział , gdzie
funkcja rośnie i przedział gdzie funkcja maleje
29 wrz 17:16
5-latek:

No to jesli wyszlo to dobrze
Taki to jest wykres tej funkcji y=−2x
2+4x+1
masz wyliczny q wiec napisz jaki bedzie zbior wartosci tej funkcji
Zbior wartosci (zreszta kazdej funkcji ) nie tylko kwadratowej odczytujemy na osi OY
29 wrz 17:19