Prędkość i funkcja kwadratowa.
humbak: Wbrew pozorom jest to (raczej) zadanie z matematyki:
Pewne ciało porusza się ruchem prostoliniowym zgodnie ze wzorem s(t)=6t
2−0,5t
3, gdzie
s(t) oznacza drogę mierzoną w metrach, natomiast t czas mierzony w sekundach. W którym
momencie t∊<0,12> prędkość ciała jest największa? Oblicz tę prędkość.
| | s | |
Zrobiłem to tak: prędkość to, o ile się nie mylę, |
| , więc tu podzieliłem wzór na s przez |
| | t | |
| | t2 | |
t. Wyszło 6t − |
| . Jest to f. kw. której a<0, więc wierzchołek p=6 jest punktem o |
| | 2 | |
największej wartości. Czy jest to dobry sposób na rozwiązanie tego zadania (do tego momentu)?
29 wrz 15:51
J:
...to nie jest ruch jednostajny ....
prędkość, to pochodna drogi po czasie ... v(t) = 12t −1,5t2 ... i teraz szukaj maksimum w
podanym przedziale..
29 wrz 16:03
Janek191:

v(t) = s '(t) = 12 t − 1,5 t
2 = t*(12 − 1,5 t)
t = 0 lub t = 8
v
max = v( p) = v(4) = 12*4 − 1,5*4
2 = 48 − 24 = 24
p = 4 s
29 wrz 16:09
Jaszunex: Czy można prosić o wyjaśnienie, czemu v(t) jest równe pochodnej z s(t)?
2 kwi 17:58
Qulka: z definicji
15 kwi 23:56