krótko np. tak :
99%ab < (100+p)%a*(100−p%)b < ab /:ab ⇔
⇔ 99% < (100+p)%*(100−p%) < 1 /* 1002 ⇔
⇔ 99*100 < 1002−p2 < 1002 / +(−1002) ⇔ −100< −p2 <0 /*(−1) ⇔
⇔ 0 < p2 <100 ⇒ 0%< p%<10% i p∊N ⇔ p∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}. ...
| p | ||
a + | a | |
| 100 |
| p | ||
b − | b | |
| 100 |
| p | p | p | p | |||||
P1 = ( a + | a)*( b − | b ) = a*b*( 1 + | )*( 1 − | ) | ||||
| 100 | 100 | 100 | 100 |
| p2 | ||
P1 = P*( 1 − | ) | |
| 10 000 |
| p2 | ||
P − P*( 1 − | ) < 0,01 P / : P | |
| 10 000 |
| p2 | ||
1 − ( 1 − | ) < 0,01 | |
| 10 000 |
| p2 | |
< 0,01 / * 10 000 | |
| 10 000 |