| π | π | |||
sinx + sin | =sin(x+ | ) | ||
| 6 | 6 |
| π | 1 | |||
sinx−sin(x+ | )=− | i skorzystaj z wzoru na różnicę sinusów | ||
| 6 | 2 |
| 4 | ||
Udaje mi się doprowadzić to do postaci cosx+sinx= | , a korzystanie ze wzoru na | |
| √6−√2 |
|
| 1 | ||||||||||||||||||||||
2sin | cos | =− | ||||||||||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | 1 | |||
−2sin15cos(x+ | )=− | |||
| 12 | 2 |
| π | ||
(√6−√2)cos(x+ | )=1 | |
| 12 |
| π | √6+√2 | |||
przez ten nawias z pierwiastkami zostaje mi cos(x+ | )= | co potrafię | ||
| 12 | 4 |
| π | π | |||
sinx = sin(x+ | ) − sin | |||
| 6 | 6 |
| x | x | |||
2sin | cos | = 2sin... | ||
| 2 | 2 |
| √6+√2 | π | ||
=cos | |||
| 4 | 12 |
| π | π | |||
cos(x+ | )=cos | |||
| 12 | 12 |
| π | π | π | π | |||||
x+ | = | +2kπ lub x+ | =− | +2kπ | ||||
| 12 | 12 | 12 | 12 |
| π | ||
x=2kπ lub x=− | +2kπ | |
| 6 |
| π | ||
Psychologicznie patrząc warto się zawsze zastanowić: autor napisał sin | − chyba nie | |
| 6 |
| π | π | |||
sin x = sin(x+ | ) − sin | |||
| 6 | 6 |
| x | x | x |
| ||||||||||||||
2sin | cos | = 2sin | cos | ||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| x |
| ||||||||||||
cos | = cos | ||||||||||||
| 2 | 2 |
| x | x | π | ||||
cos | = cos( | + | ) | |||
| 2 | 2 | 6 |
| x | x | π | x | x | π | ||||||
+ 4kπ = | + | v − | + 4kπ = | + | v sin{x}{2} = 0 | ||||||
| 2 | 2 | 6 | 2 | 2 | 6 |
| π | −π | |||
4kπ = | v x = | + 4kπ v x =2kπ, ale wynik sie nie pokrywa. | ||
| 6 | 6 |
| x | ||
4π to okres dla | , dla 2π bedzie ok. | |
| 2 |
| π | π | |||
sin(x)=sin(x+ | )−sin( | ) | ||
| 6 | 6 |
| x | x |
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||
2sin | *cos | =2*cos( | )*sin( | ) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| x | x | x | π | x | ||||||
2sin | *cos | =2*cos( | + | )*sin( | )⇔ | |||||
| 2 | 2 | 2 | 6 | 2 |
| x | x | x | π | x | ||||||
sin( | )*cos | −cos( | + | )*sin( | )=0⇔ | |||||
| 2 | 2 | 2 | 6 | 2 |
| x | x | x | π | |||||
sin( | )*(cos | −cos( | + | ))=0⇔ | ||||
| 2 | 2 | 2 | 6 |
| x | x | x | π | |||||
sin( | )=0 lub cos | =cos( | + | )⇔ | ||||
| 2 | 2 | 2 | 6 |
| x | x | x | π | x | x | π | |||||||
=kπ lub | = | + | +2kπ lub | =− | − | )+2kπ⇔ | |||||||
| 2 | 2 | 2 | 6 | 2 | 2 | 6 |
| π | π | |||
x=2kπ lub 0= | +2kπ sprzeczność dla k∊C lub x=− | +2kπ | ||
| 6 | 6 |