Oblicz długość boku kwadratu.
Klaudia: Bok kwadratu jest o 4 cm krótszy od przekątnej. Oblicz długość boku tego kwadratu. Wynik
przedstaw w postaci a+b√c, gdzie a, b, c∊C i c > 0
29 wrz 15:04
J:
a − bok kwadratu , a + 4 = a*√2 .... teraz polcz a
29 wrz 15:08
pigor: ..., niech
x=? − szukana dł. boku kwadratu, to
x√2 − dl.
jego przekątnej i z warunków zadania masz np. takie równanie :
x= x√2−4 ⇔ 4= x
√2−x ⇔ x(
√2−1)= 4 /*(
√2+1) ⇔ x(2−1)= 4(
√2+1) ⇔
⇔
x= 4+4√2 − szukana
dł. boku kwadratu w postaci a+b
√c. ...
29 wrz 16:19