Okrąg opisany i wpisany w trójkąt.
Adreusz: W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną AK. Okrąg wpisany w trójkąt ABK i okrąg opisany na
trójkącie ABC są współśrodkowe. Wyznacz miary kątów trójkąta ABC.
Będę wdzięczny za porady jak zacząć to zadanie. Trzeba znaleźć trójkąty podobne?
29 wrz 14:56
Andrzej: Po pierwsze trójkąt ABC musi być równoramienny, widzisz dlaczego ? (gdzie leży środek okręgu
opisanego, a gdzie wpisanego ?)
Niech S oznacza ten wspólny środek obu okręgów.
Oznacz kąt ABC przez 2α i za jego pomocą opisz wszystkie inne kąty na tym rysunku tak, aby móc
zapisać miarę kąta ASB na dwa sposoby: raz jako kąt w trójkącie ASB, a drugi raz jako kąt
środkowy oparty na tym samym łuku, co kąt wpisany ACB. I stąd równanko i wyniczek

Ładniutkie zadanko.
29 wrz 15:25
Andrzej: Oj, chyba źle przeczytałem treść, chwilowo "cofam" to co napisałem, spróbuję jeszcze raz.
29 wrz 15:32
Adreusz: Zapewne moje pytanie jest głupie, ale jak obliczyć kąt w trójkącie ASB? Jako kąt środkowy
będzie miał 360 − 8α, ale nie wiem co podstawić do drugiej strony równania.
29 wrz 15:38
Andrzej: Ufff, jednak dobrze zrobiłem, miałem jakiś omam chwilowy, co najwyżej literki pomyliłem. Zaraz
wszystko uporządkuję.
29 wrz 15:49
Andrzej: Już piszę: oznaczam kąt ABS jako α, wtedy BAS też ma α, a ABC ma 2α
Z drugiej strony, jeśli ABC ma 2α, to z równoramienności kąt BAC ma 90−α, a wtedy BAS ma
| | 90−α | |
|
| , bo dwusieczna z treści i jeszcze raz dwusieczna żeby wpisać okrąg. |
| | 4 | |
więc mamy BAS na dwa sposoby − to jeszcze prościej, niż na początku zapisałem. Spróbuj ogarnąć
teraz.
29 wrz 15:56
humbak: Zrozumiałem

Bardzo dziękuję za pomoc.
29 wrz 16:15