uzycie symboli
gad: Symbole matematyczne uzycie , jest tutaj jakas osoba ktora wytlumaczyla by mi kiedy stawiamy ⇔
i ⇒ , czy jesli zamiast ⇔ uzyje ⇒ , jest to blad ?
Jezeli np rozwiazuje rownania kwadratowe i nie chce przechodzic caly czas do nizszego wiersza
bo chce zaoszczedzic miejsce na kartce(np na maturze) to jakiego symbolu uzyc czy np
x
2−x−6≥0 ⇔ Δ=1+24 = 25 ⇔
√Δ=5 ⇔ x1=8 v x2= −2 ⇔ x∊<−2;8> czy bedzie to poprawnie?
a jesli mam zalozenia to pisze sobie :
x
2=0 ⇒ x∊R\{0} ∧ x
2 ≠ 1 ⇒ x≠−1∧ x≠1 ⇒ x∊R\{−1.0,1} czy to jest dobrze?
jezeli nie chce wam sie klepac kodu to tutaj wrzucam to co napisalem w wordzie
http://sendfile.pl/104517/Symbole_matematyczne_uzycie.docx
29 wrz 11:52
PW: Napis
x2−x−6≥0 ⇔ Δ=1+24 = 25
jest niesensowny − po lewej stronie "⇔" występuje funkcja zdaniowa, a po prawej liczba (ciąg
równości).
Poprawne rozwiązanie zadania:
x2−x−6≥0 ⇔ (x−3)(x+2) ≥ 0 ⇔ x ≥ 3 ⋁ x ≤ − 2.
Nikt tego nie zakwestionuje, jeżeli widzisz rozkład trójmianu (kto nie wierzy, niech
przemnoży).
Obliczanie Δ do takiego zadania jest niepotrzebne, przy pewnej wprawie widzi się to co
napisałem.
W dodatku jeżeli już liczy się Δ i pierwiastki za jej pomocą, to piszmy wszystko, żeby uniknąć
błędów rachunkowych − tak jak w Twoim rozwiązaniu.
Rozumowanie drugie:
x2=0 ⇒ x∊R\{0} ∧ x2 ≠ 1
jest może wzięte z jakiegoś zadania, którego treści nie widzę, bo samo w sobie jest błędne − .
x2 = 0 ⇔ x = 0
i tyle.
29 wrz 12:11
gad: wzialem najlatwiejsze zadania jakie mialem pod reka bo chodzi mi o zapis , a zalozenia sa z
dzialu logarytmy sa dobre ale to jest niewazne w tym momecie bo chodzi mi tylko o te symbole .
Powiedz mi prosze jaka jest roznica pomiedzy tymi dwoma symbolami ⇔ ,⇒ kiedy stosujemy jeden
kiedy drugi . Moze jest jakis artykul na ten temat , a co zrobic jezeli chce obliczyc jaki
wtedy symbol mam zastosowac kiedy nie moge ⇔ , czy poprostu delte trzeba liczyc gdzies z boku
bo jest tak jakby niewazna
29 wrz 12:20
RM.88:
x2 = 0 ⇒ x≠−5
Jak ocenić czy to prawda czy fałsz? Weźmy zaprzeczenie tego zdania.
x2 = 0 ⋀ x=−5
a tutaj już łatwo ustalić, że fałsz. Czyli zdanie początkowe jest prawdziwe.
Korzystając z zasady kontrapozycji
(p⇒q) ⇔ (¬q ⇒ ¬p)
rozważmy zdanie:
x=−5 ⇒ x2≠0
co też jest prawdą.
========================
A teraz PW czy to jest poprawnie?
Zdanie
x2−x−6≥0 ⇒ Δ=1+24=25
zdanie p oznaczmy jako "x2−x−6≥0"
zdanie q oznaczmy jako "Δ=1+24=25"
Jeżeli x2−x−6≥0 to Δ=1+24=25.
Według mnie możemy tak zapisać.
Natomiast zdanie
x2 = 0 ⇒ x∊R\{0} jest niepoprawne bo można sobie tłumaczyć to tak. Ponownie weźmy zaprzeczenie
zdania
x2=0⋀x=0
zaprzeczenie jest prawdziwe a zdanie początkowe fałszywe.
29 wrz 12:30
PW: Jeszcze raz: Δ służy do liczenia miejsc zerowych trójmianu kwadratowego. Nie rozstrzyga,
kiedy trójmian przyjmuje wartości dodatnie , a kiedy ujemne. Zdecydowanie więc nie można jej
wplatać w ciąg zapisów symbolicznych dotyczących nierówności. Wymaga to komentarza słownego, i
w tym momencie odpada możliwość pisania ciągu wynikań lub równoważności z użyciem symboli
logicznych (albo zapis „literacki”, albo ciąg wynikań/równoważności).
"⇔" oznacza równoważność logiczną obu form zdaniowych stojących po obu stronach tego znaku
(obie są prawdziwe lub obie fałszywe dla tych samych argumentów x).
"⇒" oznacza wynikanie. Zasadnicza różnica polega na tym, że
p ⇒ q
jest zdaniem prawdziwym również wtedy, gdy p jest fałszywe, a q prawdziwe (z fałszu może
wynikać prawda).
Przykład:
( √4 = − 2 ) ⇒ (√42 = (− 2)2)
Zdanie p jest fałszywe, ale zdanie q jest prawdziwe − i całość jest zdaniem prawdziwym.
Chyba dosyć, po szczegóły sięgnij do książki, skoro używasz tych symboli, to musiały być
wcześniej wprowadzone.
29 wrz 12:37
gad: dobrze ze kolejna osoba sie wlaczyla do dyskusji moze dowiem sie wiecej dzieki temu ale
chlopaki mnie interesuje najbardziej to dlaczego jest ⇒ w zalozeniach np a w rozwazaniu
funkcji kwadratowej (w 1 poscie) jest⇔ i kiedy moge te symbole stosowac a kiedy jest to uznane
za blad , kiedy jedno moge a drugiego nie (nie wazne ze zalozenia sa zle/dobrze wzialem byle
jakie z zeszytu z tym symbolem moim zdaniem sa dobre bo robilismy to na lekcji a kobieta
ogarnieta a to jest zadanie z logarytmow tam sa inne zalozenia) najbardziej do matury bo pisze
rozszerzenie i zadania rozwiazuje a mam watpliwosci do zapisu
29 wrz 12:37
gad: przerobilem wszystkie 3 ksiazki do majcy jakimi operujemy i teraz robie zbior do rozszerzenia
nie bylo szczegolowo wyjasnione kiedy je stosowac a jezeli masz wiedze na ten temat to prosze
napisz co wiesz albo skieruj gdzie poszukac informacji konkretnie
29 wrz 12:40
PW: Już Ci tłumaczyłem, ale powiem brutalnie: w pierwszym zapytaniu są same bzdury, jak można pisać
coś takiego np.
√Δ=5 ⇔ x1=8 v x2= −2 ⇔ x∊<−2;8>.
Poradzę z dobrego serca: nie używa się języka, którego się nie rozumie. Pisz rozwiązania zadań
bez symboli logicznych, opatrując je słownymi komentarzami w mowie polskiej.
29 wrz 12:46
gad: zawsze pisalem bez tego typu oznaczen i w zeszytach tez mam bez tego , napisalem jak mi sie
wydawalo i dowiedzialem sie przynajmniej ze przy delcie sie tego nie stosuje wiec jest plus
tego ze zalozylem ten temat . Idziesz na latwizne i radzisz mi zebym sobie odpuscil zamiast
wytlumaczyc(nie musisz) odpuszczaja tylko nieudacznicy , jesli dowiem sie tego na tym forum
bedzie to duzy plus jesli poprosze kogos o pomoc kto to wie , prosze o wypowiadanie sie
uzytkownikow w tym temacie kazda rada jest wazna
29 wrz 12:53
PW: Już nikt Ci nie odpowie, ponieważ mimo rzeczowych odpowiedzi ciągle domagasz się wypowiedzi
"kogoś kto to wie" i sugerujesz, że jestem nieudacznikiem.
Może Cię nie nauczymy, ale chociaż nauczymy grzeczności.
29 wrz 13:00
gad: doceniam rzeczowe odpowiedzi , nie nazwalem cie nieudacznikiem tylko napisalem ze bylbym nim
gdybym sobie odpuscil , wiem co to kultura
29 wrz 13:01
Kokosz: a czy nie byłoby prościej powiedzieć, że:
⇔ − znaczy "wtedy i tylko wtedy"
a
⇒ − znaczy "jeżeli ... to ..."
no i weź sobie na logikę co pasuje do konkretnych działań
29 wrz 13:13
gad: no napoczatku tak probowalem zrozumiec ale jak przychodzi do wyboru czy ⇒ ⇔ to nie wiedzialem
czym sie kierowac
29 wrz 13:16
Kokosz: przy delcie na pewno możesz zastosować "jeżeli... to..." ale przy działaniu:
x < 0
możesz zastosować (wg mnie) oba symbole dla oznaczenia, że x∊R
–
x < 0 ⇒ x∊R
–
x < 0 ⇔ x∊R
–
29 wrz 13:20
gad: no to elegancko nie wiedzialem ze mozna to i to stosowac myslalem ze jak jeden stosuje to drugi
zabroniony albo cos tego typu dzieki
29 wrz 13:25
Kokosz: Ja zakładam, że jeżeli działanie z lewej wywołuje powstania innego działania po prawej to daję
"jeżeli to", a jeżeli tylko przetwarzam to działanie z lewej to daję " wtedy i tylko wtedy"
x2 + 4x − 1 = 0 ⇒ Δ = 42 − 4*1*(−1)
x2 − 4 = 0 ⇔ x = 2 ∨ x = −2
29 wrz 13:26
5-latek: Tylko po co przy delcie stosowac takie zapisy .
PW ma racje (post 12:46)
Nawet prof Krysicki w swojej ksiazce (wydanej tez w Nienczech )pt Xsyi Y−ki nie stosuje
takich zapisow
29 wrz 13:27
gad: 5 latek ja poprostu napisalem tak jak mi sie wydawalo , zeby sie dowiedziec , nie mowie ze
dobrze
29 wrz 13:28
J:
..... x2 + 4x − 1 = 0 ⇒ Δ = 42 − 4*1*(1) ..... nonsens !
29 wrz 13:32
gad: J jak powinno byc poprawnie?
29 wrz 13:41
Mistrz Świata Wagi Ciężkiej: Czy naprawdę tak trudno jest zrozumieć pytanie Gada?
⇒ oznacza implikację, czyli z czegoś po lewej stronie wynika to po prawej, natomiast ⇔ oznacza
równoważność lewej i prawej strony.
"⇔" możesz użyć tak: ( x2 + 4x + 3 > 0 ) ⇔ ( x < −3 lub x > −1 )
Natomiast "⇒" można użyć powiedzmy w takim przypadku: Δ jakiegoś równania równa kwadratowego
jest mniejsza od zera, czyli np ( Δ = −16 < 0 ) => (z tego wynika, że) brak rozwiązań
równania.
pzdr
29 wrz 13:53
Mistrz Świata Wagi Ciężkiej: brak rozwiązań oczywiście rzeczywistych(bo mogą być zespolone)
29 wrz 13:55
J:
Pisał Ci już PW ,że Δ jest "narzędziem" do szukania miejsc zerowych .... taki zapis jest
bezsensowny ... Δ jest równa: b2 − 4ac , bez względu na to ,czy trójmian kwadratowy ma
miejsca zerowe,czy nie ...
29 wrz 13:59
gad: rozumiem dzieki za wyjasnienie , kazda rada sie przyda
29 wrz 14:02