punkty kratowe
5-latek: Nakresl okrag o promieniu 13 jednostek i srodku w dowolnym punkcie kratowym
Znajdz na tym okregu punkty kratowe (to zrobilem)
Najbardziej chodzi mi o to jak sparwdzic to rozwiazanie rachunkiem
29 wrz 11:38
J:
... nie wiem, co to są punkty kratowe, ale jeśli dobrze myślę, to jeśli punkt A(xA,yA) jest
punktem kratowym, to : xA2 + yA2 = 169
29 wrz 11:51
5-latek: Pisze tak w ksiazce : Punkt plaszczyzny wspolrzednych o obu wspolrzednych calkowitych nazywamy
punktem kratowym .
Zadanko z klasy 1 dzial pojecie funkcji .
jednak to co napisales to moze byc to
29 wrz 11:58
J:
... no to jest tak, jak myślałem,czyli: xa2 + yA2 = 169 i xA,yA − całkowite.
29 wrz 12:01
5-latek: Dziekuje
29 wrz 12:02
===:

nie ... a to nijak nie jest prawda
29 wrz 12:23
5-latek: Wiec co zaproponujesz ?
29 wrz 13:12
===:
... to może napisz dosłownie treść zadania
29 wrz 13:14
5-latek: Doslowna tresc jest taka jak w moim poscie poczatkowym + Sprawdz rozwiazanie rachunkiem
29 wrz 13:16
===:
rachunkiem to można sprawdzać konkrety
29 wrz 13:18
5-latek: Tutaj jest zle narysowac ten okrag bo sa bardzo male kratki aby to narysowac
29 wrz 13:19
5-latek: To czyli jednak dobrze
nalezy sprawdzic z twierdzenia Pitagorasa
Chciales doslowna tresc zadania to CI ja podalem
29 wrz 13:22
29 wrz 13:25
5-latek: wiec tak . Okrag ma 4 punkty kratowe
Nie liczylem tego z rownania okregu gdyz jestem w 1 klasie i nieznam postaci kanonicznej
rownania okregu
29 wrz 13:50
===:
... i tyle w tym temacie
Pojęcie symetrii znasz −
29 wrz 14:00
5-latek: Poznam na nastepnej lekcji gdyz wtedy bedzie o polozeniu punktow M(a,b) i M'(a,−b) itd
29 wrz 14:18
===:
−
29 wrz 14:28
Mila:
Bez straty na ogólności możemy rozważyć okrąg o równaniu:
po translacji o wektor [a,b], gdzie a i b∊C obrazy punktów kratowych leżących na okręgu będą
punktami kratowymi.
x2+y2=169
52+122=169
122+52=169
02+132=169
132+02=169
rozwiązujemy równanie w zbiorze liczb całkowitych
y2=169−x2
y2=(13−x)*(13+x)
(0,13),(0,−13)
(13,0),(−13,0)
(5,12),(5,−12)
(−5,12),(−5,12)
(12,5),(12,−5)
(−12,5),(−12,−5)
29 wrz 15:31
===:
... tyle, że Jego okrąg miał mieć środek w dowolnym punkcie kratowym −
29 wrz 15:52
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam

Robilem kisiel i troche zeszlo .
tak sie teraz zastanawiam co do tego zadania powiniem pamietac ze swojej szkoly podstawowej
tak sobie mysle ze przesuniecie figury geometrycznej na plaszcyznie
jesli chodzi o to rownanie to wzor skroconego mnozenia , ale nie wiem czy rozwiazywanie rownan
w liczbach calkowitych .
Oczywiscie bardzo dziekuje za pokaznie rozwiazania
29 wrz 16:09
Mila:
Wtedy w szkole podstawowej był bardzo obszerny materiał. Na olimpiady rozwiązywało się różne
równania.Były symetrie, translacja i obroty.
29 wrz 16:23
5-latek: Milu bo to jest zadanie z paragrafu Uklad wspolrzednych i piszse nalezy powtorzyc
znajdowanie punktow o danych wspolrzednych na plaszczyznie wspolrzednych . Odczytywanie
przyblizen wspolrzednych punktow danych
Co prawda juz po zbiorze liczb rzeczywistych wiec wzory skroconego mnozenia byly .
29 wrz 16:36
Mila:
Trudno wczuć się w tamte czasy, rozwiązuj zgodnie z obecną wiedzą, przecież nie będziesz uczył
w szkole wg tamtego programu.
29 wrz 16:39
Mila:
Możesz to zrobić tak,
Narysować okrąg o środku np. (2,3) odczytać współrzędne punktów kratowych leżących na okręgu i
sprawdzić z twierdzenia Pitagorasa czy odległości tych punktów od środka okęgu są równe
promieniowi.
To chyba o to chodziło.
29 wrz 16:48
5-latek: Tez tak mysle ze napewno o to chodzilo .
29 wrz 18:08