Asymptoty ukośne
john2: Asymptoty ukośne.
Jak stwierdzić, czy asymptota ukośna jest jednostronna, czy prawostronna, czy obustronna?
Przerabiam kurs e−trapez i nie ma tam wzmianki o tym.
Odpowiedzi do zadań są tego typu:
"y=0 jest równaniem asymptoty poziomej przy x −> ± ∞".
Zaś przy pionowych jest określone, czy asymptota jest prawo−, lewo− czy obustronna.
29 wrz 09:56
J:
.... do asymptoty pionowej x zmierza albo od lewej strony → xo− , albo od prawej →xo+
29 wrz 09:58
29 wrz 10:03
john2: tylko z góry, znaczy się
29 wrz 10:05
john2: W zasadzie źle sformułowałem pytanie. Jeszcze raz:
Jak określić, czy asymptota ukośna jest jednostronna, czy obustronna?
29 wrz 10:18
J:
... w przypadku asymptot ukośnych ... jeśli istnieją granice skiończone:
| | f(x) | |
limx→+∞ |
| = a , limx→+∞[f(x)−ax] = b .... asymptota ukośna prawostronna |
| | x | |
| | f(x) | |
limx→−∞ |
| = a , limx→−∞[f(x)−ax] = b .... asymptota ukośna prawostronna |
| | x | |
29 wrz 10:24
J:
... oczywiście w drugim przypadku ... lewostronna.
29 wrz 10:34
daras: Pomyśl chwilę zanim zadasz znowu to samo pytanie. KSoro asymptota jest dwustronna, to muszą
istnieć obustronne granice, do których dąży ta funkcja a jesli tylko jednostronna, to tylko
jedna z nich: lewo lub prawostronna granica. TO przeciez proste drogi Watsonie !
29 wrz 10:47
john2: Daras, wiem o tym, ale jakoś nie umiem tego faktu powiązać z moją wątpliwością.
Chodzi mi o to, kiedy wykres zbliża się z góry, a kiedy z dołu do asymptoty, powiedzmy,
poziomej.
| | f(x) | | | | 1 | |
limx−> +∞ |
| = limx−> +∞ |
| = limx−> +∞ |
| = 0 |
| | x | | x | | x(x+5) | |
| | 1 | |
limx−> +∞ (f(x) −ax) = limx−> +∞ |
| = 0 |
| | x+5 | |
To samo wychodzi przy lim
x−> −∞
Z tego wynika, że mamy asymptotę poziomą y = 0, przy x−>±
∞
Rozumiem, że wraz z x −>
∞ i x −> −
∞ wykres zbliża się do prostej y=0, ale
nie wiem, czy z góry, czy z dołu, czy z obu stron. Na wykresie widać, że i z góry, i z
dołu.
| | f(x) | | | | 1 | |
limx−> +∞ |
| = limx−> +∞ |
| = limx−> +∞ |
| = 0 |
| | x | | x | | x3 | |
| | 1 | |
limx−> +∞ (f(x) −ax) = = limx−> +∞ |
| = 0 |
| | x2 | |
To samo wychodzi przy lim
x−> −∞
Ten sam przypadek, jak w pierwszym, jednak wykres jest tylko nad prostą y = 0.
Wiem, w tym prostym przypadku, można znaleźć zbiór wartości funkcji, i wiemy, że muszą być
dodatnie. Ale co z bardziej skomplikowanymi funkcjami.
29 wrz 11:04
PW: Jeżeli już wiesz, że prosta
y = ax+b
jest asymptotą wykresu funkcji f dla x→+∞ i chcesz wiedzieć, czy wykres jest położony nad tą
prostą, czy pod, czy też może "wężykiem" przecina prostą i raz jest wyżej, a raz niżej − to
nie ma innej razy, jak rozwiązać nierówność
f(x) > ax+b.
29 wrz 11:56
john2: | | 1 | |
Rozumiem, tylko jeszcze takie pytanie, jeśli chodzi o asymptotę poziomą y = |
| . |
| | x2 | |
y = 0
Czy jest ona obustronna, czy jednostronna?
Bo ja patrzę poprzez analogię do asymptot pionowych. Gdy mam asymptotę x = 0 i wykres zmierza
do niej z jednej i z drugiej strony, to mam obustronną.
Teraz przy y = 0
Jak wykres zmierza z góry do asymptoty i z dołu, to jest wtedy obustronna. Czy to rozumowanie
jest błędne?
29 wrz 12:04
PW: Nie o to idzie, "obustronna" w przypadku asymptoty poziomej może być skrótem myślowym do
stwierdzenia, że
limx→−∞f(x) = limx→+∞f(x) = b
(b − stała, w ostatnim przykładzie b=0).
Lepiej unikać takich określeń i pisać wyraźnie: prosta y = b jest asymptotą wykresu funkcji f
dla x→−∞ i dla x→+∞.
Definicja asymptoty nie zajmuje się tym, co Cię intryguje − nie rozstrzyga, czy wykres znajduje
się nad, czy pod prostą.
29 wrz 12:18
john2: Ok. Dziękuję PW, J i daras.
29 wrz 12:24