matematykaszkolna.pl
Asymptoty ukośne john2: Asymptoty ukośne. Jak stwierdzić, czy asymptota ukośna jest jednostronna, czy prawostronna, czy obustronna? Przerabiam kurs e−trapez i nie ma tam wzmianki o tym. Odpowiedzi do zadań są tego typu: "y=0 jest równaniem asymptoty poziomej przy x −> ± ". Zaś przy pionowych jest określone, czy asymptota jest prawo−, lewo− czy obustronna.
29 wrz 09:56
J: .... do asymptoty pionowej x zmierza albo od lewej strony → xo , albo od prawej →xo+
29 wrz 09:58
john2: Tak, ale co z ukośnymi. Weźmy wykresu funkcji:
 1 
y =

x+5 
 1 
y=

x2 
http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2F%28x+%2B+5%29 http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2Fx^2 Widać, że w pierwszym przypadku wykres "podchodzi" do asymptoty poziomej z obu stron, zaś w drugim tylko z dołu. Jak określić bez rysowania "ilustronna" jest asymptota?
29 wrz 10:03
john2: tylko z góry, znaczy się
29 wrz 10:05
john2: W zasadzie źle sformułowałem pytanie. Jeszcze raz: Jak określić, czy asymptota ukośna jest jednostronna, czy obustronna?
29 wrz 10:18
J: ... w przypadku asymptot ukośnych ... jeśli istnieją granice skiończone:
 f(x) 
limx→+

= a , limx→+[f(x)−ax] = b .... asymptota ukośna prawostronna
 x 
 f(x) 
limx→−

= a , limx→−[f(x)−ax] = b .... asymptota ukośna prawostronna
 x 
29 wrz 10:24
J: ... oczywiście w drugim przypadku ... lewostronna.
29 wrz 10:34
daras: Pomyśl chwilę zanim zadasz znowu to samo pytanie. KSoro asymptota jest dwustronna, to muszą istnieć obustronne granice, do których dąży ta funkcja a jesli tylko jednostronna, to tylko jedna z nich: lewo lub prawostronna granica. TO przeciez proste drogi Watsonie ! emotka
29 wrz 10:47
john2: Daras, wiem o tym, ale jakoś nie umiem tego faktu powiązać z moją wątpliwością. Chodzi mi o to, kiedy wykres zbliża się z góry, a kiedy z dołu do asymptoty, powiedzmy, poziomej.
 1 
Weźmy: y =

x+5 
 f(x) 
1 

x+5 
 1 
limx−> +

= limx−> +

= limx−> +

= 0
 x x x(x+5) 
 1 
limx−> + (f(x) −ax) = limx−> +

= 0
 x+5 
To samo wychodzi przy limx−> − Z tego wynika, że mamy asymptotę poziomą y = 0, przy x−>± Rozumiem, że wraz z x −> i x −> − wykres zbliża się do prostej y=0, ale nie wiem, czy z góry, czy z dołu, czy z obu stron. Na wykresie widać, że i z góry, i z dołu.
 1 
Weźmy: y =

x2 
 f(x) 
1 

x2 
 1 
limx−> +

= limx−> +

= limx−> +

= 0
 x x x3 
 1 
limx−> + (f(x) −ax) = = limx−> +

= 0
 x2 
To samo wychodzi przy limx−> − Ten sam przypadek, jak w pierwszym, jednak wykres jest tylko nad prostą y = 0. Wiem, w tym prostym przypadku, można znaleźć zbiór wartości funkcji, i wiemy, że muszą być dodatnie. Ale co z bardziej skomplikowanymi funkcjami.
29 wrz 11:04
PW: Jeżeli już wiesz, że prosta y = ax+b jest asymptotą wykresu funkcji f dla x→+ i chcesz wiedzieć, czy wykres jest położony nad tą prostą, czy pod, czy też może "wężykiem" przecina prostą i raz jest wyżej, a raz niżej − to nie ma innej razy, jak rozwiązać nierówność f(x) > ax+b.
29 wrz 11:56
john2:
 1 
Rozumiem, tylko jeszcze takie pytanie, jeśli chodzi o asymptotę poziomą y =

.
 x2 
y = 0 Czy jest ona obustronna, czy jednostronna? Bo ja patrzę poprzez analogię do asymptot pionowych. Gdy mam asymptotę x = 0 i wykres zmierza do niej z jednej i z drugiej strony, to mam obustronną. Teraz przy y = 0 Jak wykres zmierza z góry do asymptoty i z dołu, to jest wtedy obustronna. Czy to rozumowanie jest błędne?
29 wrz 12:04
PW: Nie o to idzie, "obustronna" w przypadku asymptoty poziomej może być skrótem myślowym do stwierdzenia, że limx→−f(x) = limx→+f(x) = b (b − stała, w ostatnim przykładzie b=0). Lepiej unikać takich określeń i pisać wyraźnie: prosta y = b jest asymptotą wykresu funkcji f dla x→− i dla x→+. Definicja asymptoty nie zajmuje się tym, co Cię intryguje − nie rozstrzyga, czy wykres znajduje się nad, czy pod prostą.
29 wrz 12:18
john2: Ok. Dziękuję PW, J i daras.
29 wrz 12:24