Prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń
Diament: Temat: Własności prawdopodobieństwa
Niech A, B ⊂ Ω. Oblicz prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń A \ B, jeśli:
b) P(A∪B) = 9/10 i P(B) = 7/10
Znane mi wzory z tego tematu:
1. P(A\B) = P(A) − P(A∩B)
2. P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
28 wrz 22:56
Lukas:

P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Pokaż przykład a) bo z tego nic nie policzysz...
28 wrz 23:00
Diament: a) P(A∩B) = 1/4 i P(A) = 3/8
Z tym, że ten przykład to akurat prościzna..
P(A\B) = P(A) − P(A∩B) = 3/8 − 1/4 = 1/8
28 wrz 23:05
Diament: Tak myśląc dłużej wywnioskowałem,
że skoro (A−B) to jest A bez B,
to to samo wyjdzie z (A∪B)−P(B).
No i na tej podstawie:
»» P(A−B)=P(A∪B)−P(B) ««
Więc,
P(A−B) = 9/10 − 7/10 = 2/10 = 1/5
A to by się zgadzało z odpowiedzią w książce.
Nie wiem czy dobrze wywnioskowałem, ale odpowiedź się zgadza
28 wrz 23:29