stereometria
Arti:Wyznacz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o przekątnej d, która tworzy z
krawędzią podstawy kąt α. Jakie wartości może przyjmować α?
Moje rozwiązanie:
b
sinα =
=> b = d * sinα
d
a
cosα =
=> a = d * cosα
d
H2 = b2 − a2
H2 = d2sin2α − d2cos2α
H2 = −d2cos2α
H = d * √−cos2α //cos2α musi być ujemne
V = d3 * cos2α * √−cos2α
moje pytanie... gdzie robię błąd? przy tym rozwiązaniu α nie będzie kątem ostrym...
28 wrz 22:56
pigor: ..., kątem ostrym nie może być 2α, bo to rozwiązanie ma sens ⇔
⇔ −cos2α>0 ⇔ cos2α<0 ⇒ 90o< 2α< 180o ⇔ 45o< α < 90o .