Ciągi
Mitch: Ciąg (an) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym, którego wyrazy spełniają warunek
a5−a1=30 i a4−a2=12
a) Wyznacz ten ciąg.
b) Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu.
28 wrz 22:48
Graba: a1*q4−a1=30 nie pamietam jak z tymi ciagami ale mysle ze to dobra podpowiedz.
28 wrz 22:51
Mitch: doszlam do rownania typu:
a1q(q+1)(q−1)=12 i a1*q4−a1=30
i nie wiem co dalej
28 wrz 23:00
Eta:
Ten ciąg nie może być ciągiem stałym z warunków zadania zatem q≠1
a
n=a
1q
n−1 ,
to:
| a1(q4−1) | | 30 | | 5 | |
| = |
| = |
| |
| a1q(q2−1) | | 12 | | 2 | |
| | (q2−1)(q2+1) | | 5 | |
|
| = |
| |
| | q(q2−1) | | 2 | |
5(q
2+1)=2q ⇒ .... dokończ
28 wrz 23:01
Mitch: a w tym ostatnim nie powinno byc mnozenie na krzyz?
5q=2(q2+1)
wtedy delta wychodzi 9?
28 wrz 23:06
Graba: a1*q4−a1=30
a1*q3−a1*q=12
po co kombinowac, rozwiaz uklad rownan.
28 wrz 23:09
Eta:
Jasne ,że tak

( sorry źle wpisałam )
28 wrz 23:14
Eta:
@
Graba ....... o jakim "kombinowaniu" piszesz?
28 wrz 23:14
Graba: nie wiem, ale nie kombinuj
28 wrz 23:16
Eta:
28 wrz 23:17
Eta:
2(q
2+1)=5q ⇒ .......... q=1 −−− odrzucamy v q=2
dla q=2
| | 30 | |
a1*(q4−1)=30 ⇒a1= |
| = 2 |
| | 16−1 | |
a
n=a
1*q
n−1 ⇒
an= 2n
sprawdzamy : 2,4,8,16,32 32−2=30 i 16−4= 12 ok
28 wrz 23:21
Mitch: w pierwszym q mi wychodzi q=
12

?
28 wrz 23:29
5-latek: No to wylicz jeszce ten ciag dla q=1/2
29 wrz 10:02