równanie różniczkowe
Adam: y'=2y
Ma ktoś pomysł
28 wrz 22:43
28 wrz 22:53
Adam: Dzięki, ale możesz rozpisać, jak Ci się udało to przekształcić.
28 wrz 22:55
Mila:
dy=2*y*dx /:y
ln(y)=2x+C
y=e
2x+C
y=e
2x*e
C
y=c
1*e
2x
28 wrz 23:13
Adam: Rozumiem, że na logarytm zadziałałaś funkcją odwrotną, czyli wykładniczą, tak ?
28 wrz 23:15
Mila:
Z definicji logarytmu.
28 wrz 23:21
pigor: ... , po prostu skorzystała z definicji logarytmu i tyle .
28 wrz 23:22
Adam: Wartość bezwzględną można tak po prostu opuścić ?
28 wrz 23:30
pigor: ... , tak , bo tu y (igreki) to wartości funkcji
wykładniczej , tu y=Ce
2x >0 ∀x∊R, ...a nie innej ....
28 wrz 23:39
Adam: aha, dziękuje
28 wrz 23:50
daras: poczytaj o:
1. rozdzielaniu zmiennych w r−niach różniczkowych
2. pochodnej logarytmu i funcji exp
3. całki ogólnej i stałej całkowania
a potem dopiero pytaj, myśle, że po tej lekturze juz się nie zdziwisz
29 wrz 11:04