Witam prosze o pomoc
force: Uzasadnij ze liczba n4+n2−1 jest liczba pierwszą tylko gdy n=1
28 wrz 22:39
ICSP: dla n = 1 mamy n4 + n2 − 1 = 1, a 1 nie jest liczbą pierwszą.
28 wrz 22:43
force: mi sie wydaje ,ze bład w zadaniu powinno być n4+n2+1 wtedy by wyszło ..?
28 wrz 22:48
ICSP: Oznaczę naszą liczbę przez a:
a = n4 + n2 + 1 = n4 + 2n2 + 1 − n2 = (n2 + 1)2 − n2 = (n2 + n + 1)(n2 − n + 1)
dla n = 1 dostajemy a = 3, faktycznie jest liczbą pierwszą
dla n > 1 ,mamy n2 −n + 1 > 1 i dodatkowo n2 − n + 1 | a zatem a nie jest liczbą pierwsza.
c.n.u.
28 wrz 22:51
force: aha rozumiem
28 wrz 23:01