logarytmy
mikołaj: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
x3−log(x/3)=900
28 wrz 21:51
mikołaj: w potędze jest: 3−logx3
jakieś wskazówki?
28 wrz 22:03
Eta:
x>0
logarytmujemy obustronnie logarytmem dziesiętnym
(3−logx+log3)*logx= 2+2log3
logx=t
..............
28 wrz 22:13
mikołaj: można to zrobić innym sposobem? bo nie za bardzo rozumiem
28 wrz 22:31
Eta:
Czego nie rozumiesz? logan= n*loga
log(x)3−log(x/3) = (3−log(x/3)*logx
28 wrz 22:40
Eta:
No to dokończę:
(3−t+log3)*t= 2+2log3 ⇒ t
2−3t− t*log3+2+2log3=0 ⇒t
2 −(3+log3)*t+2+2log3=0
Δ=9+6log3+log
23−8−8log3= log
23−2log3+1= (log3−1)
2
√Δ=|log3−1|= 1−log3 bo log3 <1
| | 3+log3+1−log3 | |
t= logx= |
| = 2 ⇒ x= 100 |
| | 2 | |
| | 3+log3−1+log3 | |
t= logx= |
| = 1+log3 ⇒ x= 101+log3 |
| | 2 | |
28 wrz 23:41