Zadania z ciągiem geometrycznym i równaniem wykładniczym
olkaq: Hej pomoże ktoś jeszcze w takim zadaniu z ciągiem geometrycznym:
| | 1 | |
Dla pewnej wartości x liczby: |
| , 2x − 1, 16x −13 są kolejnymi początkowymi |
| | 4x +11 | |
wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego (a
n). Wyznacz x oraz napisz wyraz ogólny ciągu
(a
n)
28 wrz 21:37
AcidRock: 1. Własność ciągu geometrycznego
2. Podstawienie t = 2x, t > 0
28 wrz 21:57
Janek191:
| 1 | |
| ; 2x − 1 , (2x)4 − 13 |
| (2x)2 + 11 | |
t = 2
x > 0
Mamy
| 1 | |
| , t − 1 , t4 − 13 |
| t2 + 11 | |
oraz
| | 1 | |
( t − 1)2 = |
| *( t4 − 13) |
| | t2 + 11 | |
| | t4 − 13 | |
t2 − 2 t + 1 = |
| / * ( t2 + 11) |
| | t2 + 11 | |
t
4 − 2 t
3 + t
2 + 11 t
2 − 22 t + 11 = t
4 − 13
− 2 t
3 + 12 t
2 − 22 t + 24 = 0 / : ( −2)
t
3 − 6 t
2 + 11 t − 12 = 0
t = 4 , bo 64 − 96 + 44 − 12 = 0
( t
3 − 6 t
2 + 11 t − 12 ) : ( t − 4) = t
2 − 2 t + 3
− t
3 + 4 t
2
−−−−−−−−−−
− 2 t
2 + 11 t
2 t
2 − 8 t
−−−−−−−−−−−−−
3 t − 12
− 3 t +12
−−−−−−−−
0
t
2 − 2 t + 3 = 0
Δ = 4 − 4*1* 3 < 0
Mamy zatem t = 4 , czyli 2
x = 4 ⇒ x = 2
x = 2
=====
Mamy trzy początkowe wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego:
więc
q = 243 : 3 = 81
dlatego
| | 1 | |
an = a1*qn− 1 = |
| *81n − 1 |
| | 27 | |
=====================
29 wrz 07:20
Kacper: Janek czemu nie śpisz?
29 wrz 07:34
Janek191:
Już się wyspałem
29 wrz 08:04
AcidRock: Ale wcześnie wstajecie, ja to całkiem niedawno

Chociaż zaczną się studia, to będzie się wstawać wcześniej
29 wrz 11:24
5-latek: A ja od srody bede wstawal 05:40 do pracy
29 wrz 11:28