Rozwiąż równanie logarytmiczne log_{u{1}{2}} (x^2 + 2x + 1) = 0
Alysanne: Rozwiąż równanie logarytmiczne log12 (x2 + 2x + 1) = 0
28 wrz 21:36
Ajtek:
Dziedzina na początek to raz, dwa, zauważ że 0=log0,51
28 wrz 21:37
Alysanne: Dziedzinę mam już wyznaczoną, niestety dalej nie wiem...
28 wrz 21:40
Ajtek:
log0,5(x2+2x+1)=log0,51
Opuszczasz logarytmy i masz proste równanie do rozwiązania.
28 wrz 21:50
5-latek: | | 1 | |
lub bezposrednio z definicji logarytmu ( |
| )0=x2+2x+1 |
| | 2 | |
28 wrz 21:53
Ajtek:
Też można

.
28 wrz 21:54