Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
sowhat: Miara kąta zawartego między przekątnymi ścian bocznych graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego, wychodzącymi z tego samego wierzchołka, jest równa 60, a krawędź podstawy ma
długość 4.
Oblicz długość przekątnej tego graniastosłupa.
Prosiłbym również o rysunek.
28 wrz 21:05
Janek191:

α = 60
o
a = 4
k = a
√2 = 4
√2
β = 0,5*α = 30
o
więc
| 0,5 k | |
| = sin β = sin 30o = 0,5 |
| p | |
| 2√2 | |
| = 0,5 ⇒ p = 4√2 ⇒ p2 = 32 |
| p | |
Z tw. Pitagorasa mamy
a
2 + h
2 = p
2
4
2 + h
2 = 32
h
2 = 16
h = 4
=====
Długość przekątnej graniastosłupa m
Mamy
m
2 = k
2 + h
2 = ( 4
√2)
2 + 16 = 32 + 16 = 48 = 16*3
więc
m =
√16*3 = 4
√3
================
29 wrz 05:48
Bogdan:

Co tu kombinować z obliczeniami. Jeśli miara podanego kąta jest równa 60
o, to trójkąt jest
równoboczny, a graniastosłup jest sześcianem.
Długość przekątnej tego sześcianu jest równa 4
√3 i tyle.
29 wrz 14:22