pomozesz?? please
Any: Pierwiastkiem równania x
2+bx+c=0 jest liczba 7.Drugi pierwiastek istnieje i tez jest liczbą
całkowitą. Liczba c jest równa

A. f(−1) B. f(2) C. f(3) D.f(4)
11 lis 13:52
Basia:
Jesteś pewna (pewien), że dobrze przepisałaś to zadanie ?
Dla funkcji kwadratowej f(x) = ax2+bx+c jest zawsze c=f(0)
11 lis 14:02
Any: Noo tak jest w zadaniu.Na pewno dobrze przepisałam
11 lis 14:11
ANGELIKA: mam takie samo zadanie i to jednak zle przepisalam odpowiedzi..
a) 24
b) 15
c)8
d)21
11 lis 14:25
ANGELIKA: *zle przepisalas
11 lis 14:26
Basia:
Można próbować tak:
c=f(−1) ⇒ (−1)
2−b+c=c ⇒ 1−b+c=c ⇒ 1−b=0 ⇒ b=1
f(x)=x
2+x+c
f(7) = 49+7+c=0
c=−56
mamy f(x) = x
2+x−56
Δ=1+224=225
√Δ=15
warunki zadania są spełnione
dla c=−56 i b=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c=f(2) ⇒ 2
2+b*2+c=c ⇒ 4+2b+c=c ⇒ 4+2b=0 ⇒ 2b=−4 ⇒ b=−2
f(x) = x
2−2x+c
f(7) = 49−14+c = 0
34+c=0
c=−35
f(x) = x
2−2b−35
Δ=4+140 = 144
√Δ=12
warunki zadania są spełnione
dla c=−35 i b=−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
do odpowiedzi C i D też da się prawdopodobnie tak dobrać b i c aby warunki zadania były
spełnione
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jestem pewna, że tam musi być we wzorze funkcji zamiast
b konkretna liczba
albo więc źle przepisałaś, albo zadanie nie jest poprawnie sformułowane
11 lis 14:44
Basia:
Można próbować tak:
c=f(−1) ⇒ (−1)
2−b+c=c ⇒ 1−b+c=c ⇒ 1−b=0 ⇒ b=1
f(x)=x
2+x+c
f(7) = 49+7+c=0
c=−56
mamy f(x) = x
2+x−56
Δ=1+224=225
√Δ=15
warunki zadania są spełnione
dla c=−56 i b=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c=f(2) ⇒ 2
2+b*2+c=c ⇒ 4+2b+c=c ⇒ 4+2b=0 ⇒ 2b=−4 ⇒ b=−2
f(x) = x
2−2x+c
f(7) = 49−14+c = 0
34+c=0
c=−35
f(x) = x
2−2b−35
Δ=4+140 = 144
√Δ=12
warunki zadania są spełnione
dla c=−35 i b=−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
do odpowiedzi C i D też da się prawdopodobnie tak dobrać b i c aby warunki zadania były
spełnione
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jestem pewna, że tam musi być we wzorze funkcji zamiast
b konkretna liczba
albo więc źle przepisałaś, albo zadanie nie jest poprawnie sformułowane
11 lis 14:44
Basia:
Można próbować tak:
c=f(−1) ⇒ (−1)
2−b+c=c ⇒ 1−b+c=c ⇒ 1−b=0 ⇒ b=1
f(x)=x
2+x+c
f(7) = 49+7+c=0
c=−56
mamy f(x) = x
2+x−56
Δ=1+224=225
√Δ=15
warunki zadania są spełnione
dla c=−56 i b=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c=f(2) ⇒ 2
2+b*2+c=c ⇒ 4+2b+c=c ⇒ 4+2b=0 ⇒ 2b=−4 ⇒ b=−2
f(x) = x
2−2x+c
f(7) = 49−14+c = 0
34+c=0
c=−35
f(x) = x
2−2b−35
Δ=4+140 = 144
√Δ=12
warunki zadania są spełnione
dla c=−35 i b=−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
do odpowiedzi C i D też da się prawdopodobnie tak dobrać b i c aby warunki zadania były
spełnione
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jestem pewna, że tam musi być we wzorze funkcji zamiast
b konkretna liczba
albo więc źle przepisałaś, albo zadanie nie jest poprawnie sformułowane
11 lis 14:44
Basia:
Jeżeli jest tak jak pisze Angelika to musi to być liczba podzielna przez 7 czyli 21.
A musi być podzielna przez 7 bo:
x1=7
x2=k gdzie k∊C
x2+bx+c = (x−7)(x−k) = x2−kx−7x+7k = x2+(−k−7)x+7k
czyli b=−k−7 c=7k
czyli c jest liczbą podzielną przez 7
11 lis 14:50
tim: Basiu, to tY?
11 lis 14:50