funkcje wykladnicze
madzik: Korzystajac z monotonicznosci odpowiedniej funkcji wykladniczej ustal, ktora z podanych liczb
jest większa:
a) a=(2√2)0,8 b=0,25{−√22
b) a=(113)1,3 b= (√32)−2,4
Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać
28 wrz 20:49
PW: a) To będzie funkcja f(x) = 2x − wystarczy obie liczby przedstawić jako potęgi dwójki.
28 wrz 21:14
madzik: no oki, pierwsze załatwione, wychodzi b>a
a jak z drugim załatwić?
28 wrz 21:52
madzik: oki, już wiem doszłam do tego, dzięki za pomoc!
28 wrz 22:00
PW: | | 4 | | √3 | |
a jest potęgą |
| , zaś b jest potęgą |
| − też się da ujednolicić potęgi. |
| | 3 | | √4 | |
28 wrz 22:01