Kombinatoryka - pomoc z zadankami
Zigg: Mam zaległości w materiale z powodu choroby, więc gubię się trochę w zadaniach. Wrzucę tu kilka
zadanek i proszę o poprawę błędów, jeśli jakieś znajdziecie oraz wytłumaczenie.

1. Kasia zapomniała jakie są trzy ostatnie cyfry 9−cyfrowego kodu(...). Nie ma w nich 0, 2, 5.
Potrafiła wybierać kolejne numery, mając nadzieję, że trafi na właściwy. Czy ma szansę to
zrobić, jeśli wpisywanie jednej cyfry zajmuje 1 sekundę?
Po 7 możliwości na każde wolne miejsce(7*7*7) * liczba cyfr do wpisania:
7
3*3
28 wrz 20:43
Zigg: Z cyfr 0,1,2,...,n tworzymy liczby trzycyfrowe. Wyznacz n, wiedząc, że wszystkich takich liczb
jest 100, a) jeśli cyfry mogą się powtarzać; b) nie mogą się powtarzać;
(n−1)*n*n=100
n2*(n−1)=100
n∊N
Mamy tylko jedną możliwość:
25*4
n=5
b)...
28 wrz 20:56
Zigg: ... (n−1)2(n−2)
n=6
28 wrz 20:58
Manifistik: nie rozumiem tresci zadania
28 wrz 21:01
PW: Za każdym razem trzeba wprowadzać cały kod od nowa, na każdą próbę potrzeba więc 9 sekund.
Czas potrzebny na wypróbowanie wszystkich możliwości (przy założeniu, że trafi dopiero za
ostatnim razem) jest zatem równy
9·73 s = 3087 s = niecałe 52 miniuty
jeżeli Kasia jest robotem − nie męczy się i bezbłędnie zapamiętuje już wypróbowane trójki cyfr.
28 wrz 21:01
Manifistik: czy jest szansa na to ze to zrobi? trololo dziwne zadanie
28 wrz 21:02
Zigg: Niech k oznacza liczbę dwucyfrową podzielną przez 3, a l liczbę dwucyfrową podzielną przez 5.
Ile jest par (k, l) takich, że suma k+l jest liczbą nieparzystą
28 wrz 21:07
Zigg: Kurcze, założyłem, że jednak wpisuje tylko te zapomniane.
28 wrz 21:09
PW: 52 minuty nie wieczność. Dlatego kody 3−cyfrowe (tylko) byłyby bardzo łatwe do złamania.−
wypróbowanie w takim tempie wszystkich kodów dla 10 cyfr zajęłoby tylko 1000 sekund, czyli
około 17 minut.
28 wrz 21:10
Zigg: Dodatkowo użytkownicy zostawiają po sobie ślady, więc nie zawsze jest potrzebne ciągłe
próbowanie.
Jak zabrać się za to z k i l?
28 wrz 21:12
Manifistik: pomysl tak 3(10k)+5(10a)
a poza tym napewno wiesz ze mozna z ciagow oblicz ile jest liczb dwucyfrowych podzielnych przez
5 i 3
28 wrz 21:14