geometria analityczna
James: Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A (−2,1) stycznych do okręgu x2+y2=1
28 wrz 20:21
AcidRock: Przedstawię jeden ze sposobów na rozwiązanie zadania:
Wyznaczam wzór na prostą *oznaczę ją literą k) przechodzącą przez punkt A:
1 = −2a + b ⇒ b = 2a + 1
k: y = ax + (2a + 1)
W postaci ogólnej:
k: ax − y + 2a + 1 = 0
Skoro to mają być styczne do okręgu, to zachodzi równość:
d(S, k) = r
| |a * 0 − 1 * 0 + 2a + 1| | |
| = 1 |
| √a2 + (−1)2 | |
Z tego równania obliczysz a, następnie wyznaczysz równania stycznych.
28 wrz 20:51
James: Dzięki
28 wrz 20:52
AcidRock: Na zdrowie.

Moim zdaniem ten sposób jest jednym z najszybszych na rozwiązanie tego typu
zadania, ale zawsze możesz wymyślić inny, może lepszy sposób.
28 wrz 20:56
AcidRock: Aha, zapomniałbym! Koniecznie sprawdź, czy styczną jest prosta x = −2, bo nie rozważaliśmy
prostych niebędących wykresami funkcji.
28 wrz 21:01