Zastosowanie równań i nierówności wykładniczych w rozwiązywaniu zadań
olkaq: Hej pomoże ktoś? Wyznacz wartości parametru m dla której liczby 2m, 2m − 47,2m+18 są
kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego (an). Dla wyznaczonej
wartości parametru m podaj wyraz ogólny tego ciągu.
28 wrz 20:08
kasia: na pewno nie ma błędów w tych danych bo coś z nich nie wychodzi
28 wrz 20:11
olkaq: Na tak te liczby to: 2m,22m − 47,2m+18
28 wrz 20:14
kasia: warunek na ciąg arytmetyczny jest taki, że środkowy wyraz jest równy średniej ze skrajnych, atu
wychodzi tak
2m −47= (2m + 2m +18) :2
2m −47= 2m +9
−47 = 9
czyli sprzeczność
28 wrz 20:18
olkaq: Na tak te liczby to: 2m,22m − 47,2m+18
Pewnie dlatego nie wychodzi
28 wrz 20:22
olkaq: Już mam warunek jest spełniony dla m=3
28 wrz 20:33