zapisz logarytm za pomocą a i b
rybson: Zapisz logarytm za pomocą a i b, jeżeli a=log9 i b=log6
a) log 4/3
b) log3√2
c) log √3/2
proszę bardzo o pomoc! chociaż o schemat rozwiązywania;< odpowiedzi powinny być takie: a)
2b−3/2a b) 1/4a+1/2b c) 3/4a−b
28 wrz 20:04
Kejt:
| | 4 | | 1 | |
a) log |
| = log4 − log3 = 2log2 − |
| log9 = ... |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
log2 = log6 − log3 = log6 − |
| log9 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
... = 2 * (log6 − |
| log9) − |
| log9 = ... |
| | 2 | | 2 | |
pozostaje uporządkować... jakby co to pytaj.
28 wrz 20:10
rybson: dziękuję bardzo! reszta pięknie wyszła
28 wrz 20:33