równanie logarytmiczne
lysa: log3−x 100 = 2 <=> (3−x)2 = 100
co powinnam dalej zrobić?
−(x+3)2 = 100 czy (x−3)2 = 100 ?
28 wrz 19:57
Kacper: jaka liczba podniesiona do kwadratu daje 100?
założenia
28 wrz 19:59
lysa: założenia mam już wyznaczone, tylko nie wiem co zrobić z tą częścią
28 wrz 20:00
lysa: czy odejmowanie pod kwadratem jest przemienne?
28 wrz 20:00
Mila:
Odejmowanie nie jest przemienne, ale :
1) Najpierw założenia
3−x>0 i 3−x≠1⇔
x<3 i x≠2
2) (3−x)2=100⇔
3−x=10 lub 3−x=−10 dokończ i wybierz dobre rozwiązanie.
28 wrz 21:06