matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Blue:
Rozwiąż równanie:
log(4x+1)
=2
log(x+1)
28 wrz 18:42
Janek191:
log ( 4 x + 1)
1
= 2 ; 4x + 1 > 0 ⇒ x > −
i x ≠ 0
log ( x + 1)
4
log ( 4 x + 1) = 2 log ( x + 1) log ( 4 x + 1) = log ( x + 1)
2
4 x + 1 = x
2
+ 2 x + 1 x
2
− 2x = 0 x*( x − 2) = 0 x = 0 lub x = 2 Odp. x = 2 =========
28 wrz 18:49
Blue:
dzięki
28 wrz 19:59