podaj krotnosć pierw. proszę
danka: 1.
(x2−9)(x+3)2=0
2.
(x2−4)2(x4+3x3−10x2)=0
28 wrz 18:35
5-latek: 1) (x+3)(x−3)(x+3)2= (x−3)(x+3)3
28 wrz 18:37
Janek191:
3 − pierwiastek jednokrotny
− 3 − pierwiastek trzykrotny
28 wrz 18:42
danka: i rozwiąż równanie
28 wrz 18:49
Janek191:
To masz już rozwiązane
28 wrz 18:50
danka: a drugi przykład, mało co z tego kumam
28 wrz 18:51
Janek191:
2)
( x
2 − 4)*( x
4 +3 x
3 − 10 x
2) = 0
( x − 2)*( x + 2)* x
2*( x
2 + 3 x − 10) = 0
x
2*( x − 2)*( x + 2)*( x + 5)*( x − 2) = 0
x
2*( x − 2)
2*( x + 2)*( x + 5) = 0
Dokończ

− wypisz pierwiastki i podaj ich krotności.
28 wrz 18:54
Janek191:
To źle !
5 − latek rozłożył Ci na czynniki , a ja wypisałem pierwiastki i podałem ich krotności.
28 wrz 18:56
danka: 2 jednokr.
− 2 dwukkr.?
28 wrz 18:57
Janek191:
Źle
Wypisz pierwiastki
28 wrz 18:58
Janek191:
Dobrze , ale wypisz te pierwiastki
28 wrz 18:58
danka: x=2 jedn.
x=−2 dwukr,
28 wrz 19:01
Janek191:
Źle

Po kolei :
x = 0 − dwukrotny
x = 2 − dwukrotny
x = − 2 − jednokrotny
x = − 5 − jednokrotny
28 wrz 19:09
danka: dziękuję
28 wrz 19:12
Janek191:
Rozumiesz już , czy nie bardzo ?
Np. ( x − 2)*( x + 5)2 = 0
x − 2 = 0 lub x + 5 = 0
x = 2 − jednokrotny lub x = − 5 − dwukrotny
bo ( x + 5)2 = ( x + 5)*( x + 5)
28 wrz 19:16