Zadanie
undefined: (√2 + 1)x + (√2 − 1)x = 6
(√2+1)x + (√2 − 1)x = 6 /* √2 − 1)x
[(√2 + 1) * (√2 − 1)]x + (√2 − 1)2x = 6
[2−1]x + (√2 − 1)2x = 6 * √2 − 1)x
1+ (√2 − 1)2x = 6 * √2 − 1)x
t = (√2 − 1)x, t>0
1+ t2 = 6 * t
t2 − 6*t + 1 = 0
Δ = 36 − 4 = 32 = 16 *2
√Δ= 4√2
(√2−1)x = 3 + 2√2
Co dalej?
28 wrz 18:31
razor: 3+2
√2 = (
√2+1)
2
3−2
√2 = (
√2−1)
2
28 wrz 18:34
ICSP: 3 + 2√2 = (√2 + 1)2
28 wrz 18:34
Kacper: Nie pisz na czerwono
28 wrz 18:39
undefined: Dzięki nie zauważyłem tego.
@Kacper Zastanowię się
28 wrz 18:45