rozwiąż nierówności
agata: Rozwiąż nierówności:
28 wrz 18:04
Kacper: Co w tym trudnego?
28 wrz 18:05
Metis: Szybciej można było rozwiązać niż wklepać do komputera

Nie zapomnij o założeniach
28 wrz 18:06
Janek191:
x ∊ ( 0 ; 2)
========
28 wrz 18:09
Janek191:
x ∊ ( 0 ; 2)
========
28 wrz 18:10
5-latek:

a) np tak x≠0
| 2 | | 2 | | x | | 2−x | |
| −1>0 to |
| − |
| >0 to |
| >0 to (2−x)x>0 to 2x−x2>0 |
| x | | x | | x | | x | |
Rozwiazuje rownanie 2x−x
2=0 to x(2−x)=0 to x=0 lub x=2 . Mam miejscca zerowe i ramiona
paraboli skierowane w dol wiec 2x−x
2>0 dla x nalezy (0 ,2)
Masz wykres funkcji y=2x−x
2 i widzisz gdzie wykres lezy nad osia OX
28 wrz 18:19