Wykres funkcji wykładniczej
FHA: Naszkicuj wykres funkcji i omów jej własności.
y= | (1/3)
x+2 − 1 | − 2
Najpierw rysuje wykres funkcji 1/3 x
Pózniej przesuwam go o wektor [−2,−1]
To co mam po prawej stronie odbijam symetrycznie na lewo
I to co po lewej stronie przesuwam o wektor [0,−2

Źle / dobrze?
28 wrz 18:00
Kacper: źle
28 wrz 18:00
FHA: To zaraz wykombinuje, poczekaj
28 wrz 18:01
FHA: który punkt jest blędny? Mógłbys wskazać?
28 wrz 18:01
Kacper: ok
28 wrz 18:01
Kacper: brak masz punktów, ale przekształcenie 3 jest nie takie
28 wrz 18:02
FHA: To co na dole, odbijam do gory?
28 wrz 18:02
Kacper:
28 wrz 18:03
FHA: czyli zapis, jak coś proszę o poprawę:
y= 1/3 x [−2,−1] y= 1/3x+2 −1 −−−> |1/3x+2 −1| [0,−2]
−−−−−−−−−−−>
−−−−−−−−−−−>
28 wrz 18:06
FHA: ups

Myśle ze się domyslisz. dobrze?
28 wrz 18:06
Kacper: Teraz ok
28 wrz 18:07
FHA: Kacper, a jest możliwosc (prostrzego przeksztalcenia?)
28 wrz 18:08
Kacper: Chyba nie bardzo.
Można skorzystać z definicji wartości bezwzględnej, ale będzie jeszcze więcej rachunków
28 wrz 18:10
Metis: Nie zapomnij o omówieniu jej własności
28 wrz 18:11
Kacper: Metis nie słyszałeś, że nadgorliwość jest gorsza....
28 wrz 18:12
FHA: ok

dzięki panowie
zaraz napiszę co mi wyszło
28 wrz 18:13
FHA: Ile ma być własnosci omowionych ?
28 wrz 18:14
Metis: 7.
28 wrz 18:16
Kacper: Dlaczego 7? A nie 8?
28 wrz 18:17
Metis: To zależy

1) Jaka jest dziedzina funkcji?
2) Jaki jest zbiór wartości funkcji ?
3) Czy f ma miejsca zerowe. Jeśli tak, to jakie ?
4) Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich ujemne?
5) W jakich przedziałach funkcja jest rosnąca, w jakich malejąca, a w jakich stała ?
6) Czy funkcja jest różnowartościowa (parzysta, nieparzysta, okresowa) ?
7) Czy funkcja osiąga wartość największą, czy osiąga wartość najmniejszą? Jeśli tak to dla
jakiego argumentu ?
28 wrz 18:22
Kacper: Asymptoty, granice i wiele innych
28 wrz 18:24
FHA: Wykres narysowany, teraz wartosci
28 wrz 18:26
FHA: I jak tu rysowac wykres na maturze majać tylko dlugopis czarny, masakra
chyba kropkując,kreskując
28 wrz 18:26
FHA: własności*
28 wrz 18:27
Kacper: Można na kilku wykresach
28 wrz 18:29
FHA: Dziedzina: R
ZW: <2,+
∞)
MZ: tak, −2
f (malejąca) w przedziale (−
∞,−1)
f (rosnąca) w przedziale (−2,+
∞)
Dodatnie dla x ∊ (−
∞,−2>
Ujemne dla x ∊ <−2,+
∞)
tyle wystarczy

prosze o spr.
28 wrz 18:31
FHA: Kacper rzucisz okiem?
28 wrz 18:40
Kacper: Źle m−ce zerowe
funkcja malejąca −źle
dodatnie i ujemne źle
28 wrz 18:49