Proszę o pomoc
Oliwka: Wiadomo, że równanie 2x3 −9x −6 =0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz przedziały postaci
(a;b), gdzie a,b ∊C i b−a=1, do których należą te pierwiastki.
28 wrz 17:51
Kacper: Liceum?
28 wrz 17:54
Oliwka: Tak
28 wrz 17:57
PW: To znaczy musieliście mieć wspomniane na lekcji, że wielomian jest funkcją ciągła, a funkcja
ciągła na przedziale [a, b] przyjmuje wszystkie wartości między w(a) i w(b).
Jest to tzw.twierdzenie Darboux.
W takim razie trzeba "na nosa" sprawdzać i znaleźć takie trzy przedziały o długości 1, że w
lewym krańcu wartość wielomianu jest ujemna, a w prawym dodatnia (lub odwrotnie).
Na przykład:
w(1) = 2·1
3 − 9·1 − 6 = − 13
w(2) = 2·2
3 − 9·2 − 6 = − 8
w(3) = 2·3
3 − 9·3 − 6 = + 21
− udało się, między 2 a 3 jest (co najmniej jeden) pierwiastek.
Baw się dalej (ale moje rachunki sprawdź)
28 wrz 18:34
PW: Nic nie piszesz, ale jeszcze coś mi przyszło do głowy: można sobie pomóc wykresami, rownanie
2x
3 − 9x − 6 = 0
jest równoważne równaniu
− wykresy obu funkcji potrafimy narysować, co pozwoli szybciej zlokalizować punkty wspólne tych
wykresów, czyli pierwiastki wielomianu.
28 wrz 19:52
Kacper: Może się okazać, że ten przedział to (1000,1001). Zadanie bez sensu trochę.
Znam metodę jak to zrobić elegancko, ale dla studentów.
Drugi pomysł
PW ciekawy
28 wrz 19:57