wykaż, że nie istnieje granica funkcji. Bardzo proszę o pomoc
Oliwka: | | 3 (x2 − 9 ) | |
Wykaż, że nie istnieje granica funkcji f (x) = |
| w punkcie xo = −3 |
| | |x+3| | |
28 wrz 17:47
john2: Oblicz granicę lewostronną i prawostronną w tym punkcie.
28 wrz 18:17
Oliwka: Obliczyłam w obu przypadkach wyszło mi 00, a jak wiadomo nie można dzielić przez zero,
więc co dalej ?
28 wrz 18:21
Kacper: Nie obliczyłaś, tylko podstawiłaś −3
28 wrz 18:25
john2: Tu nie ma dzielenia przez zero. To zero w mianowniku nie jest zerem, tylko czymś, co się zbliża
| | 0 | |
do zera. |
| to symbol nieoznaczony i faktycznie coś trzeba pokombinować. |
| | 0 | |
Granica lewostronna:
| | 3(x2−9) | | 3(x2−9) | |
limx−>−3− |
| = limx−>−3− |
| = ... |
| | |x+3| | | −(x−3) | |
x−>−3
− można sobie wyobrazić tak:
... −4, −3,5, −3,1, −3,0000001 to nie dojdzie do −3, stąd wyrażenie w module jest zawsze tutaj
ujemne. Wiesz co dalej?
28 wrz 18:27
john2: poprawka w mianowniku na końcu −(x+3)
28 wrz 18:29
Oliwka: Jeżeli dobrze liczę, to wyszło mi 9, aczkolwiek dalej nie wiem co z tym zrobić ;c
28 wrz 18:38
john2: | | 3(x2−9) | | 3(x+3)(x−3) | |
limx−>−3− |
| = limx−>−3− |
| = |
| | −(x+3) | | −(x+3) | |
| | 3(x−3) | |
= limx−>−3− |
| = = limx−>−3− −3(x−3) =... |
| | −1 | |
teraz podstaw −3 (tak naprawdę podstawiasz coś zbiegającego do −3 z lewej strony)
28 wrz 18:43