Rozwiąż nierówość
mateusza232: (√2)4x2 ≥ 42x
−−−−−−−
(2√2)−4
28 wrz 17:46
AcidRock: Sprowadź wszystkie liczby do postaci 2
n
28 wrz 17:54
mateusza232: tak też zrobiłem i po opuszczeniu "2" zostało mi : 2x2 ≥4x−3 Dobrze?
28 wrz 17:59
AcidRock: Prawie... Mi wyszło:
2x
2 ≥ 4x + 6
Może przedstaw swoje obliczenia.
28 wrz 18:09
28 wrz 18:14
mateusza232: @AcidRock
po lewej stronie mamy tak samo a prawą mam tak
...≤ 24x
−−−−−−−−−−
26
później 2x2 ≤ 4x−6
28 wrz 18:20
mateusza232: no i wychodzi mi nierówność 2x2 − 4x+6 ≤0
Ale delta wychodzi ujemna
28 wrz 18:22
Janek191:
Źle

4
x2 ≥ 4
2x*4
2*4 = 4
2x*4
3 = 4
2x + 3
x
2 = 2 x + 3
28 wrz 18:24
Janek191:
Miało być
x2 ≥ 2 x + 3
28 wrz 18:25
AcidRock: Zwróć uwagę, że po prawej stronie nierówności powinieneś mieć pod kreską ułamkową nie 2
6,
tylko 2
−6, wtedy już wszystko będzie dobrze.
28 wrz 18:25
Janek191:
Δ = 16
28 wrz 18:26
Janek191:
Δ = 16
28 wrz 18:26
mateusza232: Dzięki
28 wrz 18:46