pomoc z trygonometrii..
sugarowy: Zadanie na jutro a ja osobiście leże na tym temacie prosze o pomoc.. pozdrawiam
1.Oblicz pole trójąkata rownoramiennego ktorego ramie ma dłguosc 12 cm a jeden z katow ma miare
120 stopni
2.Oblicz pole trojkata ktorego dwa boki o długościach 6cm i 7cm tworza kat 45 stopni
3.Podaj miary kątów ostrych α i β gdy sinα= 5/8 oraz cosβ = 2/3
4.Kąt α jest ostry Oblicz:
a)6cos²α−3tg²α gdy sinα=3/4
b)4sinα−5cosα/2cosα+6sinα wiedzac ze tgα=3
5.Suma sinusów katów ostrych w t.prostokątnym wynosi 2√10/5 Oblicz iloczyn cosinusow tych katow
6.Jaka jest długość cienia rzucanego przez 18m budynek gdy promienie padają pod kątem 86 stopni
do poziomu
28 wrz 17:45
Metis: Prosisz o pomoc... Zatem pewnie nie oczekujesz gotowych rozwiązań...
W którym zadaniu napotykasz problem ?
28 wrz 17:49
sugarowy: Moze to dziwnie zabrzmi ale jestem typem człowieka, który jak widzi jak to sie rozwiązuje to
szybko to przyswaja wiec jako tako oczekuje gotowych rozwiązań o ile ktoś mógłby ich tutaj
udzielić w co nie wątpie.. tylko czy komuś by się chciało pomóc takiemu lebrowi jak ja
28 wrz 17:52
Kacper: Jeśli uczysz się z gotowych rozwiązań, to zajrzyj do zeszytu!
28 wrz 17:53
Janek191:
z.1
P = 0,5 a*a*sin 120o
28 wrz 17:54
Janek191:
z.1
P = 0,5 a*a*sin 120o
28 wrz 17:54
sugarowy: @Kacper
Sęk w tym, że jest to w formie powtórek z poprzednich lat i jakoś ciężko mi znaleźć zeszyt
28 wrz 17:55
Janek191:
z.2
P = 0,5 a*b*sin 45o
28 wrz 17:56
Janek191:
z.2
P = 0,5 a*b*sin 45o
28 wrz 17:57
PW: Wskazówka do 1. Kąt o mierze 180° to kąt między ramionami. Kąty przy podstawie są równe, a w
trójkącie nie może być dwóch kątów rozwartych (suma miar wszystkich kątów to 180°).
Wobec tego po narysowaniu wysokości mamy dwa trójkąty prostokątne, w których przeciwprostokątna
ma 12 cm, a kąty mają miary 60° i 30°. Wystarczy zastosować definicje funkcji
trygonometrycznych, żeby obliczyć wysokość trójkąta i połowę podstawy tego trójkąta, którego
pole mamy obliczyć.
28 wrz 17:58
PW: Poprawka: kąt o mierze 120° to kąt między ramionami.
| | ah | |
A [P[Janek191] podał łatwiejszy sposób, wymagający znajomości innego wzoru niź |
| . |
| | 2 | |
28 wrz 18:01
Janek191:
z.3
Odczytujemy z tablic: α ≈ 38
o40'
Odczytujemy z tablic: β ≈ 48
o 10'
28 wrz 18:02