Wykonaj działanie i przedstaw w jak najprostszej postaci :
Monika: wyrażenia wymierne
| x2−x−6 | | x2−6x+5 | | (x−2)(x+3) | | (x−1)(x+5) | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| x2−4x−5 | | x+2 | | (x−1)(x+5) | | x+2 | |
co źle zrobiłam że mi wynik nie wychodzi ? znaki? coś skrócić jeszcze?
28 wrz 17:37
undefined: x
2−x−6 = (x+2)(x−3)
28 wrz 17:40
5-latek: .To jest proste wyrazanie wiec najpierw nalezy wyznaczyc dziedzine
Nie zrobilas tego . Wiec to teraz zrob tutaj . napisz jak bedzie dziedzina
28 wrz 17:41
undefined: Δ=16+20=36 więc,
| | 4−6 | | 4+6 | |
Z: x≠ |
| i x≠ |
| i x≠−2 i x≠1 i x≠−5 |
| | 2 | | 2 | |
28 wrz 17:46
Monika: D=R−{−2,−1,5}
28 wrz 17:49
5-latek: To teraz mozemy zapisac tak
| (x+2)(x−3) | | (x−1)(x+5) | |
| * |
| |
| (x−1)(x+5) | | x+2 | |
Teraz zobacz
Jesli ja sobie zapiszse taki przyklad
| 2*4 | | 5 | |
| * |
| to widzisz juz co mozesz w tym przykladzie na ulamkach zrobic? |
| 5 | | 2 | |
To napisz tutaj ile ten ulamek bedzie rowny
28 wrz 17:57
Monika: 4 ?
28 wrz 18:00
5-latek: Dobrze
Wiec teraz spojrz na swoj przyklad i skroc co sie da i napisz tu jak bedzie wygladalo to
wyrazenie po skroceniu
28 wrz 18:04