trygonometria
Lukas:
uzasadanij tożsamość trygonometryczną ? czy tu nie trzeba pisać żadnych założeń
| | cosα+sinα | | sinα | |
L= |
| * |
| =tgα |
| | cosα | | cosα+sinα | |
L=P
28 wrz 17:26
Mila:
Trzeba:
sinα≠0 i cosα≠0 ( to są założenia dla ctgα i tgα) i ctgα≠−1
28 wrz 17:35
Lukas:
W pierwszej części zanim przekształcę to robię ctgα≠−1 tak ?
28 wrz 17:39
Mila:
Tak powinno byc.
28 wrz 17:48
Lukas:
Czyli to założenie cosα≠0 i sinα≠0 nie potrzebne
28 wrz 18:00
Lukas: ?
28 wrz 18:26
Kacper: Dlaczego nie?
28 wrz 18:27
5-latek: Potrzebne gdyz zalozenie ctg≠−1 dajesz zeby nie dostac dzielenia przez 0
| | sinα | |
a zalozenie cosα≠0 ze wzgledu na to ze tgα= |
| |
| | cosα | |
| | cosα | |
i zalozenie sinα≠0 ze wzgledu na to ze ctgα= |
| |
| | sinα | |
28 wrz 18:33
Lukas:
Co każde przekształcenie mam robić założenie ?
28 wrz 18:33
5-latek: Nie ma takiej potrzeby . Zalozenia robisz na poczatku
28 wrz 18:46
Lukas:
Dzięki ale na pewno ?
28 wrz 18:51
Lukas:
| | 1 | |
b) sin4α+cos4α=1− |
| sin2α |
| | 2 | |
L=(sin
2α+cos
α)
2−2(sinαcosα)
2
1−2sin
2αcos
α
co dalej ?
28 wrz 21:35
Lukas: ?
28 wrz 22:00
Eta:
| | 1 | |
..= 1− |
| *(2sinx*cosx*2sinx*cosx) =......... |
| | 2 | |
28 wrz 22:16
Lukas:
Nie wiem ?
28 wrz 22:19
Eta:
Co nie wiesz? 2sinx*cosx= sin(2x)
dokończ.......... i masz tezę
28 wrz 22:28
Lukas: Lewą stronę mam dalej rozkładać ?
28 wrz 22:39
Eta:
Omg
| | 1 | | 1 | |
L= 1− 2sin2x*cos2x = 1− |
| *(4sin2x*cos2x)=1− |
| (sin(2x)*sin(2x) )= |
| | 2 | | 2 | |
28 wrz 22:43
Lukas: a czy sinα2 to jest to samo co sin2α ?
28 wrz 22:53
5-latek: tak to samo
28 wrz 22:55
Mila:
Nie .
(sinα)2=sin2α
28 wrz 22:56
Lukas: a kiedy jest sinα
2 ?
Chcę dobrze przerobić trygonometrię
28 wrz 22:57
5-latek: No tak pozno juz
28 wrz 22:59
Lukas:
Późno ? Uczę się do 04:00
28 wrz 23:01
Eta:
sin2x≠ sinx2 !
sin2x= (sinx)2
28 wrz 23:03
5-latek: Po co do tak pozna ?
Z tego co mi pisal Trivial to trygonometria jest potrzebna do liczb zespolonych i to
podstawowe rownania . Pytalem go wlasnie o to
28 wrz 23:04
5-latek: Witaj
Eta 
Idziesz moze na kisiel ?
28 wrz 23:05
Lukas:
Ano trzeba maturę napisać i jeszcze zadania z analizy porobić

Dziękuję za wytłumaczenie
28 wrz 23:06
5-latek: Wydaje mi sie ze w tablicach naturalnych widzialem wzory na sinα*cosβ
28 wrz 23:10
Lukas:
sinα≠0 i ctgα≠0 i sin2α≠0
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | |
P= |
| = |
| = |
| * |
| |
| | sin2α | | 2sinαcosα | | 2sinα | | cosα | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| a dalej się zaciąłem ? |
| | sinα | | cosα | |
29 wrz 10:55
5-latek: A czemu napisales ze 2sinα=sin2α? to jest nieprawda .
Moze zacznij przeksztalcac lewa strone
29 wrz 10:59
Lukas:
widziałeś co zrobiłem ? sin2α=2sinαcosα i rozbiłem to na dwa ułamki...
29 wrz 11:03
J:
| | 2 | |
...aby to było prawdą, to z prawej strony musi być: |
| |
| | sin2α | |
29 wrz 11:05
5-latek: | | 2 | |
Ja widzialem , a czy Ty widziesz ze w rownaniu wyjsciwym masz po prawej stronie = |
| |
| | 2sinα | |
29 wrz 11:06
5-latek: i wykresl to 3 zalozenie u siebie
29 wrz 11:09
29 wrz 11:10
J:
| | cosx | | sinx | | sin2x + cos2x | | 2*1 | |
.... L = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | sinx | | cosx | | sinx*cosx | | 2sinxcosx | |
29 wrz 11:14
Lukas:
Dzięki nie wpadłbym na to
| | 1 | |
Czyli muszę lewą stronę robić i prawą doprowadzić do postaci |
| ? |
| | sinxcox | |
29 wrz 11:19
J:
...lewą doprowadzasz do postaci prawej.
29 wrz 11:20
5-latek: no to dalej po Twojemu
| | 1 | | sin2x | |
P= |
| i sinx*cosx= |
| i co CI to da ? |
| | sinxcosx | | 2 | |
Napisalem CI zebys rozpisywal lewa strone
29 wrz 11:21
5-latek: JUz
J CI pokazal
29 wrz 11:23
Lukas:
Tak, dziękuję.
29 wrz 12:44