matematykaszkolna.pl
granica ciągu Bartek: Czy ja dobrze to robię?

lim (sin

)/n = lim sin(nπ)/2n = 0
 2 
Zrobiłem to właśnie w ten sposób. Na wolframie też tak pokazuje. Ale ćwiczeniowiec gdy zapytałem go o to zaraz po zajęciach, powiedział: "Źle!". Jeśli faktycznie jest źle, to proszę wyłącznie o podpowiedź, nie gotowiec.
28 wrz 17:24
Bartek: Przepraszam, źle przepisałem przykład. Powinno być:

lim (sin

)/n
 2 
Koleś powiedział, że w tym przykładzie trzeba "coś" zauważyć. Macie pomysł co takiego?
28 wrz 17:28
Tadeusz: 2 w mianowniku dotyczy wartości kąta a Ty utożsamiasz to z wartością funkcji
28 wrz 17:28
Mila:

Argumentem funkcji sinus jest (

) i nie możesz tej 2 wyciągnąć do mianownika.
 2 
 1 
Masz rozpisać ciąg na iloczyn sinusa i

.
 n 
Potem skorzystać z twierdzenia: http://www.matemaks.pl/granica-ciagu.php?tid=10101 Napisz jak to zrobiłeś.
28 wrz 17:32
Bartek: Okej, zauważyłem to już, ale dlaczego wynik jest 0 i jak do tego wyniku dojść algebraicznie?
28 wrz 17:33
Bartek: Mila, dziękuje. Naprawdę sam nie wiem dlaczego sam na to nie wpadłem. Po ćwiczeniach zapytałem faceta czy to chodzi o 1/n, ale powiedział "Nie!", więc już zgłupiałem, ale może po prostu spostrzegł, że nie mam na myśli konkretnie tego, co ty.
28 wrz 17:36
Mila: No i ta dwójka fatalnie wyciągnięta z argumentu− to duży błąd. Przeczytaj twierdzenie podane w linku.
28 wrz 17:37
Bartek: Mila, dziękuję. Jesteś wielka. Twierdzenie już częściowo przeczytałem. Wstyd się przyznać, ale nie znałem go wcześniej.
28 wrz 17:40
Mila: Można z trzech ciągów.
  1 
−1≤sin(

)≤1 /*

2 n 
−1 

sin(

)
 2 
 1 

n n n