Funkcja wykładnicza
IZZKA: Mam takie zadanie: Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej y= −(
13)
x+2−1
nie wiem co z tym zrobić

błagam o pomoc
28 wrz 17:12
IZZKA: sam wykres umiem narysować ale mam problem z tym "−" przed funkcją
28 wrz 17:14
28 wrz 17:14
Tadeusz:
... zacznij od y=(13)x
28 wrz 17:16
IZZKA: Taduesz −> to już mam ale nie wiem co dalej
28 wrz 17:27
IZZKA: aha już rozumiem (chyba) muszę najpierw narysować funkcję po przesunięciu a potem odbić
względem osi OX?
28 wrz 17:28
IZZKA: tylko pytanie jak to zapisać?
28 wrz 17:29
5-latek: No to czemu piszsesz ze wykres tej funkcji umiesz narysowac ?
28 wrz 17:30
Tadeusz:
Ty masz naszkicować a nie zapisać−
28 wrz 17:30
IZZKA: no tak tylko że nasza nauczycielka wymaga jeszcze zapisania
28 wrz 17:31
Tadeusz:

zielony ... fiolet... niebieski ... czerwony
28 wrz 17:33
Metis: Nie tylko twoja nauczycielka... Wskazane jest napisanie kolejnych kroków przekształceń. Mój
nauczyciel nie zaliczał nawet dobrze narysowanego wykresu bez kolejności przekształcenia.
W twoim przypadku:
1) Rozpoznajesz wykres wyjściowy: y=13x
2) Translacja o wektor u=[ −2,1]
3) Odbicie symetryczne względem osi OX.
28 wrz 17:38
Metis: Translacja o wektor u=[ −2,−1]
28 wrz 17:40
5-latek: Ma naszkicowac wykres wiec po co pisanie kolejnych przeksztalcen
Zamiast obliczac od razu podstawiajac do wzoru funkcji to wykonujecie 3−4 wykresy (gdzie tu
ekonomia pracy?
28 wrz 17:49
IZZKA: Metis −> WIELKIE DZIĘKI tylko jeszcze jedno pytanie jak zmienia się wzór funkcji w
poszczególnych wypadkach?
28 wrz 17:50
Metis: @
5−latek nie wiem. W przykładach u Pazdry też są zapisane kolejne przekształcenia.
@
Izzka trzymaj link.
http://www.traugutt.edu.pl/kacik_matematyczny/przeksztalcanie_wykresow.pdf
Jak wygląda poprawny zapis kolejnych przekształceń masz np na stronie 8, zakreślone kolorem
żółtym. Ten mój, słowny też jest poprawny.
A ze wzorami funkcji po kolejnych przekształceniach myślę że sobie poradzisz. Myśl.
28 wrz 17:55
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1) y=( |
| )x→T[−2,1]⇒y=( |
| )x+2 +1→SOX⇒f(x)=−[( |
| )x+2+1]⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
28 wrz 17:58
Kacper: Początkowy wektor był ok.
28 wrz 17:58
Metis: Arrr. Racja.
28 wrz 18:00