wyrażenia wymierne
Monika: Wykonaj działanie i przedstaw w jak najprostszej postaci :
| 4x2−25 | | x3+27 | |
| * |
| = .... |
| x2−4x−5 | | 4x2+20x+25 | |
robię i robię i mi nie wychodzi proszę o pomoc!
28 wrz 16:35
Kacper: pokaż jak rozkładasz liczniki i mianowniki w poszczególnych wyrażeniach
28 wrz 16:38
Monika: 4x
2−25 −−−> (2x−5)(2x+5)
x
3 +27 −−−> nie wychodzi a wiem że napewno trzeba skorzystać ze wzoru a
3+b
3
mianowniki:
w pierwszym błąd! x
2+6x+9 −−−> x
0 wynosi −3 a nie wiem jak podstawić do wzoru a(x−x
0)
2
| | 5 | |
4x2+20x+25 −−−−> x0 wynosi − |
| i ten sam problem ze wzorem |
| | 2 | |
28 wrz 16:46
Kacper:
x
2+6x+9=(x+3)
2
x
3+27=(x+3)(x
2−3x+9)
4x
2+20x+25=(2x+5)
2
dalej sama
28 wrz 16:49
5-latek: x3+27= ze wzoru a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2) to x3+27=(x+3)(x2−3x+9) bo 27=33
Co do mianownikow to zle myslenie
przeciez x2+6x+9=(x+3)2 a x=−3 to jest ten pierwiastek dla ktorego wartosc tego
wielomianu =0 i tox=−3 nalezy wyrzecic z dziedziny
To samo z 2 mianownikiem
28 wrz 16:55
Monika: Dziękuję za pomoc!
28 wrz 17:02