witam, proszę o pomoc ;p
Kasia: Środkiem okręgu symetrycznego do okręgu (x−5)2 + (y+1)2=4 względem prostej y=1/2x − 1 jest
punkt ....
28 wrz 16:30
Kacper: środek okręgu to?
28 wrz 16:32
Kasia: srodek okregu S(5, −1) to wiem
28 wrz 16:33
Kacper: To teraz znajdź punkt symetryczny do twojego S względem prostej
28 wrz 16:35
Kacper:
28 wrz 16:37
Kasia: jak go znalesc
28 wrz 16:37
Kasia: wyliczylam z tabelki dwa punkty, do czegos mi sie przydadza?
28 wrz 16:40
Kacper: np tak
1. Napisz równanie prostej prostopadłej do danej przechodzącej przez punkt S
2. Wyznacz ich punkt przecięcia
3. Otrzymany punkt jest środkiem odcinka S'S − podstawiasz do wzoru i masz S' (ten który
szukasz)
28 wrz 16:42
5-latek: 1. Napisac rownanie prostej prostopodlej do prostej y=0,5x−1 i przechodzacej przez punkt S
2. Wyznaczyc punkt przeciecia sie tych prostych
3. Ze wzoru na srodek odcinka wyznaczuc wspolrzedne punktu S'
28 wrz 16:46
5-latek: Czesc
Kacper
28 wrz 16:47
Kacper:
5−latek myślimy identycznie

Cześć
28 wrz 16:47
Kasia: dziekuje

nie trzeba zadnych ukladow rownan robic?
28 wrz 17:13