kombinatoryka
zadanie: 1. W pojemniku znajduja sie trzy kule o numerach: 1, 2, 3. Losujemy kolejno dwa razy po jednej
kuli ze zwracaniem i jezeli za drugim razem otrzymamy kule o tym samym numerze co za
pierwszym, to losujemy po raz trzeci. Ile wszystkich roznych wynikow mozemy otrzymac? (odp.
15)
Jezeli w pojemniku jest n ponumerowanych kul i losujemy z niego k−razy ze zwracaniem to
wszystkich takich wynikow jest nk.
Czyli:
32=9
ale 3 nie beda pasowac i wtedy do kazdego nie pasujacego dochodza 3 wyniki
wiec: 9−3+3*3=6+9=15
np. (1, 1) ale (1,1,1) lub (1,1,2) lub (1,1,3)
podobnie dwa pozostale.
2. W pojemniku znajduje się pięć kul białych i cztery czarne. Losujemy kolejno trzy razy bez
zwracania po jednej kuli. Ile jest wyników losowania w których :
a) pierwsza wylosowana kula jest biała
b) druga wylosowana kula jest biała i trzecia wylosowana kula jest biała
a) mozliwe przypadki:
(b,b,b)−5*4*3
(b,b,c)−5*4*4
(b,c,b)−5*4*4
(b,c,c)−5*4*3
5*4*3+5*4*4+5*4*4+5*4*3=20*14=280
b) mozliwe przypadki:
(b,b,b)−5*4*3
(c,b,b)−4*5*4
5*4*3+4*5*4=20*7=140
Moglbym prosic o sprawdzenie?
27 wrz 23:49
zadanie: ?
28 wrz 16:42
Mila:
1) Dobrze.
Można tak:
3*2=6 liczba par (x1,x2) o różnych liczbach : x1≠x2
3*3=9 liczba trójek (x1,x2,x3) gdy x1=x2
6+9=15
2) Dobrze.
28 wrz 16:56
zadanie: Dziekuje
28 wrz 17:02