Wykaż prawdziwość lematu
Licealistka: Jeśli x+y∊ℚ i x*y∊ℚ, to xn+yn∊ℚ dla każdego x∊ℕ.
Proszę o wykazanie tego lematu poprzez indukcję matematyczną.
27 wrz 22:17
PW: Dla n = 1 nie trzeba sprawdzać, x1+y1 ∊ ℚ jest założeniem.
Sprawdźmy na wszelki wypadek dla n = 2:
(x+y)2 ∊ ℚ jako kwadrat liczby wymiernej. Jednocześnie
(x+y)2 = x2 + y2 + 2xy
x2 + y2 = (x+y)2 − 2xy,
xy∊Q z założenia, zatem x2 + y2 jest wymierna jako różnica dwóch wymiernych.
Założenie indukcyjne. Załóżmy, że twierdzenie jest prawdziwe dla n = k i dla n = k − 1, to
znaczy
xk + yk ∊ ℚ i xk − 1 + yk−1 ∊ ℚ .
Teza indukcyjna. Twierdzenie jest prawdziwe dla liczby następnej po k, to znaczy
xk+1 + yk+1 ∊ ℚ .
Dowód:
xk+1 + yk+1 = (x+y)(xk + yk) − xy(xk−1 + yk−1) ∊ ℚ,
co wynika z faktu, że (x+y)∊ ℚ, xy∊ ℚ oraz z założenia indukcyjnego.
Jeżeli nick Licealistka odpowiada rzeczywistemu statusowi, to pewien kłopot będzie
nastręczać zastosowanie zmodyfikowanej nieco wersji zasady indukcji (zakładającej prawdziwość
twierdzenia dla dwóch poprzednich liczb naturalnych).
28 wrz 20:24