matematykaszkolna.pl
Nowy serwer Jakub: Dzisiaj po godzinie 24 forum będzie wyłączone. Powodem jest przenoszenie na nowy serwer całej strony matematyka.pisz.pl Dotychczas strona chodziła na takim sprzęcie AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+ 4GB Ram 400GB HDD Dzierżawiony za 27 euro w hetzner.de Teraz przechodzę na taki: Intel(R) Core(TM) i7−2600 CPU @ 3.40GHz 16GB Ram 3TB HDD Dzierżawiony za 29 euro w tym samym hetzner.de Upolowany w dość niskiej cenie na https://robot.your-server.de/order/market Jak widać skok wydajności jest spory. Prymitywne porównanie za pomocą prostego skryptu w pythonie szukającego pierwszych 3244 liczb pierwszych pokazuje: Athlon 25.66 s czasu szukania i7 9.56 s czasu szukania To tylko za pomocą jednego wątku. Do tego dochodzi, że na Athlonie można jednocześnie mieć 2 wątki, bo są 2 rdzenie, a na i7 8 wątków. Szybkość CPU szybkością. Z nią już dawno nie było specjalnych problemów. Najgorzej wypadało czytanie wielu małych plików z hdd, a z takich składa się forum. Szczególnie w czasie matur wpływało to mocno na spadek, a czasami na całkowite zatkanie, wydajności serwera. Mam nadzieję, że 16GB ramu zamiast poprzednich 4 znacznie to zmieni. Całe forum to 7,2 GB ramu, więc w zasadzie może się całe znaleźć w szybkim ramie. To tyle nowości sprzętowych. Powinno być minimalnie szybciej na co dzień. W czasie matur serwer nie powinien się zatkać. Chociaż akurat w czasie ostatniej matury też tak myślałem emotka W rzeczywistości mocno zwolnił. Zobaczymy... Jutro od rana forum już powinno działać. Mogę jednak wystąpić jakieś problemy. Piszcie o nich w tym wątku.
27 wrz 21:03
Jakub: podbijam
27 wrz 23:19
Bogdan: Życzę Jakubie powodzenia w tym potrzebnym dla funkcjonowania forum przedsięwzięciu
27 wrz 23:24
Jakub: Cała strona matematyka.pisz.pl i forum jest już na nowym serwerze. Powinno wszystko działać. Jednak jakby były jakieś błędy, to piszcie.
28 wrz 16:14
Kacper: Jak na razie wszystko chodzi wg mnie lepiej emotka (szybciej emotka )
28 wrz 16:24
Trivial: Nie widzę różnicy w wydajności, ale przy dużej liczbie użytkowników na pewno stanie się bardziej widoczna. emotka
28 wrz 16:56
Bogdan: U mnie nie działa wyszukiwarka
28 wrz 17:07
Kejt: potwierdzam, nie działa wyszukiwarka.
28 wrz 17:17
Tadeusz: ... u mnie już działa −emotka
28 wrz 17:25
Ajtek: U mnie również działa.
28 wrz 17:27
Lukas: mi również działa ! Good job emotka
28 wrz 17:28
Jakub: Szukanie powinno już działać. @Trivial Przenosząc na nowy serwer planowałem w pamięci ram zrobić ramdisk i na nim umieścić całe forum. mount −t tmpfs −o size=12GB,mode=0777 tmpfs /home/m/ramdisk Zapisywanie do takiego ramdisku byłoby dużo szybsze niż na hdd. Byłoby to trochę odczuwalne. Niestety jest jakieś ograniczenie. Mimo że utworzyłem ramdisk o rozmiarze 12GB to już nie udało mi się do niego zapisać więcej niż 2GB. Każda próba skopiowania pliku powyżej tego rozmiaru zgłasza błąd, że nie ma wolnego miejsca. Na razie dałem sobie spokój z ramdiskiem. Nie miałem czasu szukać rozwiązania problemu, gdy forum i inne strony nie działają. Wszystkie pliki teraz trzymam na hdd. Mam jednak nadzieję, że 16GB ramu podała zwiększonemu ruchowi w dniu przed maturą.
28 wrz 17:33
Bogdan: Wyszukiwarka działa emotka
28 wrz 18:29