znajdź przeciwprostokątną
schuyler14788: W trójkącie prostokątnym równoramiennym przyprostokątna ma długość 2+ √2.
Próbuję z Pitagorasa policzyć przeciwprostokątną i nie wiem gdzie popełniam błąd
(2+ √2)2 + (2+ √2)2 = c2
(4 + 4√2 +2) + (4 + 4√2 +2) = c2
6 + 4√2 + 6 + 4√2 = c2
12 + 8√2 = c2
żeby obliczyć c biorę wszsystko pod pierwiastek i nie wiem co dalej, jak mam to dalej rozwiązać
z tym pierwiastkiem, może wcześniej w obliczeniach zrobiłam jakiś głupi błąd
27 wrz 20:59
Kejt:
a może lepiej tak?
przeciwprostokątna w tr. prostokątnym równoramiennym wyraża się wzorem a
√2 gdzie a to długość
przyprostokątnej.
zatem:
a
√2 = 2 +
√2
pozostaje usunąć niewymierność z mianownika.
27 wrz 21:09
5-latek: obliczenia masz dobrze
teraz c= √12+8√2
Teraz wyrazenie pod pierwiastkiem musisz zwinac do wzoru skrononego mnozenia (a+b)2 i
skorzystac ze wzoru √x2=|x|
Bedzie tak 12+8√2= (2+2√2)2
wiec √12+8√2= √(2+2√2)2= |2+2√2|= 2+2√2
27 wrz 21:09
schuyler14788: ok, już rozwiązałam. dzięki za wskazówki
27 wrz 21:21