kombinatoryka
zadanie:
W pojemniku znajduja sie cztery kule biale oznaczone numerami od 1 do 4 oraz piec kul czarnych
oznaczonych numerami od 1 do 5. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna wyjac z pojemnika
| | | | | |
trzy kule tak, aby otrzymac kule o roznych numerach? (Odp. | *23+ | *22=56) |
| | | |
Ja zrobilem tak:
Jezeli kule maja byc roznych numerow to moge wylosowac:
| | | |
−trzy kule biale na | sposobow lub |
| | |
| | | |
−trzy kule czarne na | sposobow lub |
| | |
−2 biale i jedna czarna z tym, ze czarna nie moze miec juz tych samych numerow co wylosowane
wczesniej dwie kule biale (5kul czarnych − 2 kule biale=3 kule czarne moge wylosowac bez
| | | | | |
powtorzenego numeru), czyli | * | lub |
| | | |
| | | | | |
−2 czarne i jedna biala, rowniez numery nie moga sie powtorzyc, czyli | * | napisalem |
| | | |
| | | |
| bo czarnych kul jest wiecej o jedna |
| | |
Gdzie popelniam blad?
27 wrz 20:46
Maslanek: Hmm...
| |
− wybór numerów spośród 1−4. |
| |
2
3 − wybór urny do której kula (pierwsza, druga, trzecia) należy
I przypadek, kiedy mamy 5:
| |
− wybór pozostałych 2 numerów |
| |
Jedna kula czarna wybrana (ta z 5)
Dolosowujemy dwie kolejne − 2
2
27 wrz 20:49
Maslanek: Na końcu tkwi błąd w rozumowaniu.
Wyjmując dwie kule czarne nie powiedzane jest, czy nie wyjmiesz tej z 5.
Jeżeli nie, to pozostałych kul białych jest 2, a nie 3
27 wrz 20:51
zadanie: Nie rozumiem
najpierw wybieram trzy numery kul bialych z czterech
o jaka urne chodzi?
potem wybieram dwa numery dlaczego dwa jak wczesniej wybralem juz trzy przeciez maja byc trzy
kule wylosowane?
27 wrz 21:16
Maslanek: Patrz punkt czwarty swojego rozumowania, przemyśl parę razy, a jak dalej nie będziesz rozumiał,
to może wpadnę
27 wrz 21:19
marek: | | | | | |
czwarty podpunkt robisz | * | i bedzie ok |
| | | |
27 wrz 21:26
zadanie: a dlaczego?
27 wrz 21:31
Mila:
| | | |
+ | to wiadomo, 3 kule ze zbioru białych lub 3 kule ze zbioru czarnych |
| | |
| | | |
* | , 1B, 2C i to chyba wszystko. |
| | |
27 wrz 21:33
marek: tak jak Ci kolega wczesniej tlumaczyl, jak zaczniesz wyjmowac najpierw czarne to w zaleznosci
od tego czy wyjmiesz 5 czy nie, masz rozna liczbe mozliwosci wyboru bialych. Dla przykladu jak
wyjmiesz 2 i 5 to bialych Ci zostaje trzy do wybor jak napisales, ale jak wyjmiesz 2 i 3 to
zostana Ci tylko 2kule biale do wyboru. Natomiast jak zaczniesz od bialej to niezaleznie jaka
trafisz to potem 2 czarne kule wybierasz z 4
27 wrz 21:35
zadanie:
Ok, czyli trzeba zaczac od bialych.
Bo wczesniej robilem zadanie, gdzie byla taka sama ilosc kul (bylo po piec bialych i piec
czarnych) i wtedy najwyrazniej kolejnosc nie miala znaczenia.
27 wrz 21:42
zadanie: W tym zadaniu, gdzie byla taka sama ilosc kul (bylo po piec bialych i piec czarnych) rowniez
ponumerowane i tez trzy kule do wylosowania, byly jeszcze takie podpunkty
a) trzy kule biale; odp. 10
b) dwie kule biale; odp. 50
c) co najmniej jedna kule biala; odp. 110
d) kule biala z numerem 1; odp. 36
e) dwie kule z numerem 1. odp. 8
| | | |
a) kolejnosc nie ma znaczenia wazny jest kolor kuli, czyli | =10 |
| | |
| | | |
d) zalozylem, ze wybralem juz kule biala z numerem jeden, zostalo mi 9 kul czyli 1* | =36 |
| | |
e) zalozylem, ze wybralem juz kule biala z numerem 1 i czarna z numerem 1, zostalo mi 8 kul
Chodzi mi o sprawdzenie d) i e).
Czy to rozumowanie jest dobre? Z odpowiedzia sie zgadza, ale moze przez przypadek.
27 wrz 22:32
Mila:
Dobrze.
27 wrz 22:42
zadanie: Dziekuje
27 wrz 22:55