matematykaszkolna.pl
oblicz Paulinka :*: Do 5 kg wody wlano 3 kg kwasu o stężeniu 96%.Oblicz stężenie otrzymanego roztworu. Postaraj się liczyć na proporcjachemotkaemotka
11 lis 13:36
Mateusz: Robię
11 lis 14:27
Mateusz: C%1 = 96% mH2O = 5kg mr1= 3kg C%2 =?
 C%1*mr1 
ms =

= 2,88kg
 100% 
mr = mr1+mH2O = 8kg
 2,88kg 
C%2 =

*100% =36% +> zauważ że mamy więcej woody aż o 2 kg dlatego stężenie kwasu
 8kg 
zmalało jesli chodzi o proporcje to z tego łatwo proporcje napisać wiemy że 3 kg roztworu→100% x kg−−−−−−−−−−−−−→96% itd jakby były pytania to pisz
11 lis 14:42
Bogdan: rysunek Po co sobie komplikować życie, takie obliczenia, jak u Mateusza przyczyniają się do zniechęcenia matematyką, a także wydłużają czas rozwiązywania, który jest drogocenny np. podczas matury.
 3*96 
Wystarczyło rozwiązać proste równanko: 5*0 + 3*96 = 8x ⇒ x =

= 24
 8 
Odp.: 24% A tak przy okazji − co się wlewa: kwas do wody, czy wodę do kwasu?
11 lis 14:55
tim: Witaj Bogdan.
11 lis 14:58
Bogdan: Cześć Tim
11 lis 14:58
Paulinka :*: dzięki a można to jakos inaczej obliczyć
11 lis 15:17
Mateusz: Witam wzystkich Wlewa się kwas do wody jest taka zasada w chemii że ciecz o większej gęstości wlewamy do cieczy o mniejszej gęstości takjioe postępowanie prowadzi do szybszego i równomiernego mieszania się cieczy w porównaniu z efektem który nastąpił by przy odwrotnej kolejności mieszania dlatego zgodnie z zasadą wlewaj zawsze kwas do wody by nie stracić swej urody. Bogdanie żle policzyłeś stężenie tzn żle podzieliłeś 3*96/:8 ≠24
11 lis 15:17
tim: Tak jak to zrobił Bogdan jest już najprościej.
11 lis 15:18
tim: cytat: "Wlanie wody do kwasu powoduje po chwili rozprysk wrzącej wody i kwasu. Ponieważ woda wlana na kwas ma mniejszą gęstość, unosi się nad nim. Egzotermiczny proces hydratacji kwasu siarkowego powoduje, że po chwili woda zaczyna wrzeć i rozpryskiwać kropelki kwasu dookoła. Zatem stare powiedzenie ”Pamiętaj chemiku młody, zawsze wlewaj kwas do wody” zawsze będzie aktualne."
11 lis 15:19
Bogdan: O właśnie, chciałem przy okazji tego zadania przywołać powiedzenie, które zacytował Tim.
 3*96 
Mateuszu, oczywiście, że

≠ 24 ( = 36), ale liczyłem na to, że tę nieścisłość
 8 
rachunkową zauważy Paulinka, szkoda Paulinko, że chcesz jednak komplikować sobie obliczenia szukając bardziej rozbudowanego rozwiązania.
11 lis 15:26
Mateusz: Rozumiem Bogdanie Paulinko tylko że my tu ci to rozwiązaliśmy chyba wszystkimi mozliwymi sposobami i po matematycznemu i chemicznemu więc nie ma co dalej szukać więcej rozwiązań bo zadanie na to juz nie pozwala
11 lis 15:30
Paulinka :*: dzięki wszystkim emotka pierwsze go nie rozumiałam ale teraz wiem
11 lis 15:51
Paulinka :*: zobaczyłam to że wynik jest nieprawidłowy emotka
11 lis 16:05