oblicz
Paulinka :*: Do 5 kg wody wlano 3 kg kwasu o stężeniu 96%.Oblicz stężenie otrzymanego roztworu.
Postaraj się liczyć na proporcjach

11 lis 13:36
Mateusz: Robię
11 lis 14:27
Mateusz: C%
1 = 96%
m
H2O = 5kg
m
r1= 3kg
C%2 =?
| | C%1*mr1 | |
ms = |
| = 2,88kg
|
| | 100% | |
m
r = m
r1+m
H2O = 8kg
| | 2,88kg | |
C%2 = |
| *100% =36% +> zauważ że mamy więcej woody aż o 2 kg dlatego stężenie kwasu |
| | 8kg | |
zmalało jesli chodzi o proporcje to z tego łatwo proporcje napisać
wiemy że
3 kg roztworu→100%
x kg−−−−−−−−−−−−−→96% itd jakby były pytania to pisz
11 lis 14:42
Bogdan:

Po co sobie komplikować życie, takie obliczenia, jak u Mateusza przyczyniają się do
zniechęcenia matematyką, a także wydłużają czas rozwiązywania, który jest drogocenny np.
podczas matury.
| | 3*96 | |
Wystarczyło rozwiązać proste równanko: 5*0 + 3*96 = 8x ⇒ x = |
| = 24 |
| | 8 | |
Odp.: 24%
A tak przy okazji − co się wlewa: kwas do wody, czy wodę do kwasu?
11 lis 14:55
tim: Witaj Bogdan.
11 lis 14:58
Bogdan:
Cześć Tim
11 lis 14:58
Paulinka :*: dzięki a można to jakos inaczej obliczyć

11 lis 15:17
Mateusz: Witam wzystkich Wlewa się kwas do wody jest taka zasada w chemii że ciecz o większej gęstości
wlewamy do cieczy o mniejszej gęstości takjioe postępowanie prowadzi do szybszego i
równomiernego mieszania się cieczy w porównaniu z efektem który nastąpił by przy odwrotnej
kolejności mieszania dlatego zgodnie z zasadą wlewaj zawsze kwas do wody by nie stracić swej
urody. Bogdanie żle policzyłeś stężenie tzn żle podzieliłeś 3*96/:8 ≠24
11 lis 15:17
tim: Tak jak to zrobił Bogdan jest już najprościej.
11 lis 15:18
tim: cytat:
"Wlanie wody do kwasu powoduje po chwili rozprysk wrzącej wody i kwasu. Ponieważ woda wlana na
kwas ma mniejszą gęstość, unosi się nad nim. Egzotermiczny proces hydratacji kwasu siarkowego
powoduje, że po chwili woda zaczyna wrzeć i rozpryskiwać kropelki kwasu dookoła. Zatem stare
powiedzenie ”Pamiętaj chemiku młody, zawsze wlewaj kwas do wody” zawsze będzie aktualne."
11 lis 15:19
Bogdan:
O właśnie, chciałem przy okazji tego zadania przywołać powiedzenie, które zacytował
Tim.
| | 3*96 | |
Mateuszu, oczywiście, że |
| ≠ 24 ( = 36), ale liczyłem na to, że tę nieścisłość |
| | 8 | |
rachunkową zauważy
Paulinka, szkoda
Paulinko, że chcesz jednak komplikować
sobie obliczenia szukając bardziej rozbudowanego rozwiązania.
11 lis 15:26
Mateusz: Rozumiem Bogdanie Paulinko tylko że my tu ci to rozwiązaliśmy chyba wszystkimi mozliwymi
sposobami i po matematycznemu i chemicznemu więc nie ma co dalej szukać więcej rozwiązań bo
zadanie na to juz nie pozwala
11 lis 15:30
Paulinka :*: dzięki wszystkim

pierwsze go nie rozumiałam ale teraz wiem
11 lis 15:51
Paulinka :*: zobaczyłam to że wynik jest nieprawidłowy
11 lis 16:05